Μενού Ροή
Συνεχίζει πτωτικά για δεύτερη μέρα το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη μέρα, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και λόγω των ανησυχιών για πτώση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην Σαγκάη για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν με πτώση 1,18 δολ., ή 1,1%, στα 111,30 δολ. το βαρέλι, έχοντας πέσει έως τα 109,97 δολ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 103,46 δολαρίων σε μια πρώιμη συναλλαγή και υποχώρησαν 1,09 δολάρια ή 1,0%, στα 104,87 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς έχασαν περίπου 7% τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες

Εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας επρόκειτο να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη για τις πρώτες τους ειρηνευτικές συνομιλίες σε πάνω από δύο εβδομάδες.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία περιόρισαν την προσφορά πετρελαίου και νωρίτερα αυτόν τον μήνα οδήγησαν τις τιμές σε υψηλά 14 ετών.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της γείτονάς της.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι και πάλι υπό πίεση στις προσδοκίες για μια ειρηνευτική συνομιλία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων ή αποφυγή του ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

«Μια επιτυχημένη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την προοπτική αναβίωσης μιας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας», πρόσθεσε.

Η καραντίνα στην Σαγκάη

Αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη στενή προσφορά, το lockdown σε δύο στάδια της Σαγκάης για εννέα ημέρες αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Ο οικονομικός κόμβος της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

«Η πίεση των πωλήσεων αυξήθηκε λόγω των ανησυχιών ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς σε άλλα μέρη για να περιορίσει την πανδημία και η ζήτηση καυσίμων μπορεί να μειωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Tsuyoshi Ueno, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI.

«Η αυξημένη αστάθεια της αγοράς έχει καταστήσει δύσκολη τη συμμετοχή των μακροπρόθεσμων επενδυτών, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές τείνουν να λαμβάνουν κέρδη ή να μειώνουν τις ζημίες πιο γρήγορα από πριν», πρόσθεσε.

Η αγορά περιμένει επίσης μια προγραμματισμένη συνάντηση την Πέμπτη από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους, γνωστούς συλλογικά ως OPEC+.

Ο όμιλος πιθανότατα θα εμείνει στα σχέδια για μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Μάιο, δήλωσαν αρκετές πηγές κοντά στον όμιλο, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά.

Η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί σε επίπεδα σχεδόν πριν από την πανδημία, αλλά η προσφορά έχει παρεμποδιστεί, καθώς ο ΟΠΕΚ+ άργησε να αποκαταστήσει τις περικοπές της προσφοράς που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα βαρέλια εγχώριου πετρελαίου που συνήθως πήγαιναν στον κόμβο αποθήκευσης Cushing της Οκλαχόμα εξάγονται μέσω της Ακτής του Κόλπου, δήλωσαν έμποροι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας