Μενού Ροή
Goldman Sachs: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για το πετρέλαιο - Τι σημαίνει για τα εμπορεύματα το δασμολογικό τσουνάμι Τραμπ

Τον αντίκτυπο που θα έχουν το δασμολογικό τσουνάμι Τραμπ, τα αντίποινα στα οποία θα προχωρήσουν κάποιες χώρες (με την Κίνα να κάνει την αρχή την περασμένη Παρασκευή), και η ισχυρή αποδυνάμωσης της ανάπτυξης λόγω αυτών, στο πετρέλαιο, τα εμπορεύματα και τα βιομηχανικά μέταλλα, εξετάζει η Goldman Sachs. Έπειτα και από τη βουτιά που κατέγραψε το πετρέλαιο από την «Ημέρα Απελευθέρωσης» των ΗΠΑ καθώς και λόγω των ανακοινώσεων από τον ΟΠΕΚ+ ότι θα προχωρήσει με τα σχέδια αύξηση της παραγωγής, η αμερικάνικη τράπεζα προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του μαύρου χρυσού το 2025, ενώ δηλώνει «ταύρος» για τον χρυσό.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Goldman, η ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών των ΗΠΑ δεν άλλαξε τις βασικές της υποθέσεις για τους δασμούς εμπορευμάτων. «Για να είμαστε σαφείς, αναμένουμε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ -που ίσχυαν ήδη πριν από την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών- θα παραμείνουν και θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν τον χαλκό. Αναμένουμε ότι η ενέργεια και ο χρυσός θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγής των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος των αμοιβαίων δασμών των ΗΠΑ στα εμπορεύματα θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τον έμμεσο αρνητικό αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη. Βλέπουμε αυτές τις εξελίξεις ως bearish για το πετρέλαιο, επιφυλακτικές για τον χαλκό και bullish για τον χρυσό», τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

Όπως εξηγεί, οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι οι πρόσφατα ανακοινωθέντες αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ, μαζί με άλλους δασμούς των ΗΠΑ που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, έχουν αυξήσει τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ κατά 18,7%. Ενώ υποθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε κάπως χαμηλότερους αμοιβαίους δασμούς από ό,τι ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου, η προοπτική κλιμάκωσης μετά από αντίποινα και η υψηλή πιθανότητα περαιτέρω κλαδικών δασμών υποδηλώνει κίνδυνο ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ να αυξηθεί περισσότερο από +15% ποσοστιαίες μονάδες που υποθέτουν στις οικονομικές τους προβλέψεις. «Αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ που είναι αυτή τη στιγμή στο 1% για το δ’ τρίμηνο του το 2025«», επισημαίνει η Goldman Sachs.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, με τους αμοιβαίους δασμούς των ΗΠΑ στις ασιατικές χώρες να κινούνται αρκετά πάνω από τις προηγούμενες προσδοκίες της, οι οικονομολόγοι της μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, αν και διατηρούν τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2025 αμετάβλητες στο 4,5% λόγω ισχυρότερων από το αναμενόμενο ετήσιων οικονομικών δεδομένων και της δυνατότητας πρόσθετων κινήτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι χαμηλότερες προσδοκίες της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ την οδηγούν να μειώσει, όπως τονίζει,  τις προβλέψεις της για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε 0,6-0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025/2026 (έναντι 0,9 εκατ. πριν).

Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της 3ης Απριλίου από τον ΟΠΕΚ για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς πετρελαίου που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο κατά 411 χιλ. βαρέλια/ημέρα (έναντι 135 χιλ. κατά την προηγούμενη οδηγία), αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι δύο βασικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου υλοποιούνται.

Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs μειώνει τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού πετρελαίου Brent και του WTI για τον Δεκέμβριο του 2025 στα 66 και 62 δολ. βαρέλι, αντίστοιχα, από 71 και 67 δολ. πριν, έναντι προθεσμιακών τιμών στα 67 και 63 δολ. βαρέλι. Δεν προβλέπει πλέον ένα εύρος τιμών, επειδή η αστάθεια των τιμών είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή λόγω του υψηλότερου κινδύνου ύφεσης, όπως εξηγεί.

Οι κίνδυνοι για ακόμα χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι μάλιστα αυξημένοι, όπως επισημαίνει, ειδικά για το 2026, δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης και υψηλότερης προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Η αρνητική επίπτωση της κλιμάκωσης των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνει επίσης τη ζήτηση μετάλλων, αν και η G.S. προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ζήτηση μετάλλων είναι σημαντικά πιο συγκεντρωμένη στην Κίνα, όπου τα κυβερνητικά κίνητρα υποστήριξαν την οικονομική ανάπτυξη, παρά στις ΗΠΑ, όπου οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.

Από την άποψη των άμεσων δασμών, οι υφιστάμενοι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ, που σύντομα θα περιλαμβάνουν και τις εισαγωγές χαλκού, κατά την άποψή της, είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων των ΗΠΑ υψηλότερες έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

g1

Συνολικά, παραμένει προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα για τα επίπεδα τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον χαλκό, δεδομένης της ιστορικής ευαισθησίας του στην αβεβαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης, όπως εξηγεί. Ένα σενάριο όπου τα αντίποινα κλιμακωθούν θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει τις τιμές του χαλκού προσωρινά κάτω από τα 9.000 δολ./τόνο το β’ τρίμηνο του 2025. Ενώ παραμένει bullish για τον χαλκό μακροπρόθεσμα, το ασθενέστερο παγκόσμιο ΑΕΠ και ο κίνδυνος αύξησης της ζήτησης χαλκού καθυστερούν το έλλειμμα που αναμένει στην αγορά φέτος, θέτοντας σαφή καθοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού στα 10.250 δολ./τόνος τον Δεκέμβριο του 2025.

Τέλος, όσον αφορά το χρυσό, η Goldman επισημαίνει πως οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς από το ιστορικό υψηλό της περασμένης εβδομάδας των 3.134 δολαρίων/τόνος και πιστεύει ότι αυτό πιθανότατα αντανακλά (1) τη ρευστοποίηση θέσεων long χρυσού για την κάλυψη margin calls μετοχών μετά το συνεχές εκτεταμένο ξεπούλημα των μετοχών και (2) την εναλλαγή επενδυτών από χρυσό σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία τώρα που έχει επιλυθεί η αρχική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους αμοιβαίου δασμούς.

Η Goldman θεωρεί πως αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για τους επενδυτές να γίνουν long στο χρυσό καθώς, όχι μόνο βλέπει να συνεχίζεται η διαρθρωτική στήριξη των τιμών του από τις αγορές των κεντρικών τράπεζων, αλλά βλέπουμε επίσης περαιτέρω υποστήριξη από την υψηλότερη ζήτηση από τα ETFs λόγω των φόβων ύφεσης. Έτσι, διατηρεί την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 3.300 δολ./ουγκιά χρυσού - και το εύρος προβλέψεών της στα 3.250-3.520 δολ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας