Προσδοκίες για ανοδική τάση της αγοράς, σε ό,τι έχει να κάνει με τα καύσιμα κίνησης “τρέφουν” παράγοντες του κλάδου εν όψει της υψηλής κινητικότητας που αναμένεται, λόγω του Πάσχα, των εκλογών αλλά και της εκκίνησης της τουριστικής σεζόν, για την οποία οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί αναστροφή τάσης και η νέα άνοδος των τιμών του brent, πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι (στα 84 δολάρια/βαρέλι) στις διεθνείς αγορές, που αναμένεται να δώσει “καύσιμο” στην ούτως ή άλλως, εδώ και μέρες, ανοδική τροχιά των τιμών στην εσωτερική αγορά.
Σημειώνεται, ότι οι χρηματιστηριακές τιμές Platts για τη Μεσόγειο, αποτελούν το βασικό “βαρόμετρο” για τη λιανική τιμή της βενζίνης μαζί με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Συχνά, μάλιστα, λόγω και των υψηλών φόρων στην Ελλάδα οι τιμές στην αντλία δεν ακολουθούν πάντα τα ποσοστά πτώσης που καταγράφονται τόσο το Platts όσο και βέβαια στις διεθνείς αγορές για το αργό πετρέλαιο. Βέβαια, πάλι οι τιμές του Platts δεν ακολουθούν την τάση του αργού. Οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές και αφορούν πέρα από τη χρηματιστηριακή διαδικασία και τη ζήτηση.
Πάντως την περασμένη εβδομάδα η τιμή Platts της βενζίνης ήταν στα 896 δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 50,75 δολάρια τον τόνο, σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται ,η αύξηση αυτή ακόμη δεν έχει περάσει στην αντλία. Προς ώρας η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 1,912 ευρώ ανά λίτρο με τη χώρα μας να παραμένει στις ακριβότερες ευρωπαϊκές αγορές κάτω από τη Δανία (2 ευρώ/λίτρο), τη Γαλλία (1,92 ευρώ/λίτρο) και τη Φινλανδία (1,93 ευρώ/λίτρο).
Με δεδομένη την τιμή Platts, την άνοδο του brent, αλλά και της ζήτησης, δε λείπουν βέβαια και οι προβλέψεις για τιμές στα 2 ευρώ ανά λίτρο εν όψει της εξόδου του Πάσχα, τιμή στην οποία ήδη πωλείται σε κάποιες περιοχές όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ενώ σε κάποιους άλλους νόμους φτάνει κοντά στο 1,95 όπως Αιτωλοακαρνανία (1,947 ευρώ/λίτρο), Γρεβενά (1,935 ευρώ/λίτρο), Αχαΐα (1,29 ευρώ/λίτρο).
“Κάθε χρόνο το Πάσχα από πολύ νωρίς αρχίζει μια ζήτηση υψηλή ειδικά στις βενζίνες” σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.
Ο Μάρτιος και τα Τέμπη
Στο μεταξύ παράγοντες του κλάδου κρίνουν ως θετική την μέχρι τώρα πορεία της αγοράς, καθώς, ως φαίνεται, λόγω των αυξημένων οδικών μεταφορών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών υπήρξε μεγάλη ζήτηση για καύσιμα κίνησης. Παράλληλα, μετά τα Τέμπη υπήρξε και άνοδος των τιμών.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η βενζίνη κινήθηκε με θετικό πρόσημο 4% και η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης αυξήθηκε κατά 5%, με τιμές μάλιστα σε υψηλά επίπεδα.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 3 Μαρτίου όπως αποτυπώνεται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν στο 1,898 ευρώ/ λίτρο, η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,077 ευρώ/ λίτρο και η τιμή του ντίζελ κίνησης στο 1,705 ευρώ/ λίτρο. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία στις 30 Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε στο 1,912 ευρώ/ λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,008/ ευρώ ανά λίτρο ενώ η τιμή του ντίζελ κίνησης μειώθηκε στο 1,66 ευρώ ανά λίτρο.
Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου τελειώνει στις 30 Απριλίου, ενώ η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο σταμάτησε στο τέλος Μαρτίου, σημείωσε βουτιά κατά 55%.
Η τιμή επιβαρύνεται πλέον με 15 λεπτά το λίτρο και σύμφωνα με τους πρατηριούχους θα κινηθεί από το 1,26 ευρώ έως 1,30 ευρώ το λίτρο στο επόμενο διάστημα και εφόσον δεν αυξηθούν οι διεθνείς τιμές.
Ο Φεβρουάριος
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η κατανάλωση των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης ακολούθησε πτωτική πορεία με τη βενζίνη στο -1%, το πετρέλαιο κίνησης στο -3% και το πετρέλαιο θέρμανσης στο -6%.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουάριο οι βενζίνες κινήθηκαν ανοδικά με την κατανάλωση στο +1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίθετα η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης έπεσε κατά 1% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 37%.
Η διεθνής αγορά
Σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με τις τάσεις για το αργό υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ανοδική τάση. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, στα 473,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκίας των αναλυτών για άνοδο κατά 100.000 βαρέλια. Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για πτώση της ρωσικής παραγωγής αργού κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, λιγότερο από τις στοχευμένες περικοπές των 500.000 bpd, και η ισχύς του δολαρίου, διέγραψαν τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου.
Επίσης στις 31/3, γνωστοποιήθηκε πως υποχώρησε η παραγωγή πετρελαίου στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) τον Μάρτιο 2023, λόγω της συντήρησης των εγκαταστάσεων πετρελαίου στην Αγκόλα και της διακοπής ορισμένων από τις εξαγωγές του Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Επίσης, ο ΟΠΕΚ έχει αντλήσει με ρυθμό 28,90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, αριθμός μειωμένος κατά 70.000 bpd από τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή μειώνεται περισσότερο από 700.000 bpd από τον Σεπτέμβριο.