Μια από τις ελάχιστες θετικές επιπτώσεις που είχαν στις τσέπες των καταναλωτών τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν η μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Χθες το απόγευμα η τιμή του μπρεντ ανέβηκε λίγο πάνω από 65 δολάρια, όμως στη συνέχεια επανήρχισε σταδιακή πτώση της τιμής.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι λιανικές τιμές των καυσίμων.
Μάλιστα, οι μειώσεις έφτασαν και στην κυπριακή αγορά, παρόλο που συνήθως τα αντανακλαστικά των επαγγελματιών του κλάδου δεν είναι τόσο άμεσα και οι μειώσεις παρουσιάζονται ετεροχρονισμένα.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, από τις 27/2 μέχρι και χθες 9/4 καταγράφηκαν μειώσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων σε παγκύπρια βάση. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 από 1.434 στις 27/2 μειώθηκε στο 1.388 στις 9/4. Υπήρξε δηλαδή ένα ποσό μείωσης της τάξης των 4,6 σεντ το λίτρο. Μείωση καταγράφηκε και στο πετρέλαιο κίνησης. Ειδικότερα, από 1.529 που ήταν η μέση τιμή του προϊόντος στις 27/2, αυτή μειώθηκε στο 1.474 στις 9/4. Υπήρξε δηλαδή μείωση 5,5 σεντ το λίτρο. Τέλος, στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή από 1.062 στις 27/2 έφτασε το 1.028 στις 9/4 καταγράφοντας μείωση 3,4 σεντ το λίτρο.
Όσον αφορά στις διακυμάνσεις των λιανικών τιμών των καυσίμων χθες Τετάρτη, προκύπτει ότι για την αμόλυβδη 95, η φθηνότερη μέση τιμή παγκύπρια ήταν €1,339 και η ακριβότερη 1,525. Για το πετρέλαιο κίνησης η φθηνότερη μέση τιμή παγκύπρια ήταν €1,414 και η ακριβότερη 1,589. Τέλος, για το πετρέλαιο θέρμανσης, η φθηνότερη τιμή ήταν 0,989 και η ακριβότερη 1,179 σεντ το λίτρο.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν τις τελευταίες μέρες στη διεθνή αγορά, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και θα βυθίσει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.
Προ ημερών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού μειώθηκαν περισσότερο από 4% κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν 14% σε δύο συνεδριάσεις που έληξαν την περασμένη εβδομάδα. Το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε επίσης περισσότερο από 4%. Εάν οι τιμές παραμείνουν κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι παραγωγοί πιθανότατα θα επιβραδύνουν τη γεώτρηση και θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τα επίπεδα δαπανών τους για το υπόλοιπο του έτους και το 2026.
Πάντως, το θέμα των τιμών φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η σελίδα consumer.gov.cy, η οποία λειτουργεί ως παρατηρητήριο τιμών των καυσίμων, καταγράφει αυξημένη επισκεψιμότητα. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα (τελευταίες 30 ημέρες) καταγράφηκαν 50.904 έρευνες για τις τιμές των καυσίμων.
Πηγή: Φιλελεύθερος