Μενού Ροή
Ακίνητα: Τι αλλάζει στα Airbnb - Τα μέτρα της κυβέρνησης για το στεγαστικό

«Τάξη» στα Airbnb επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για τις μακροχρόνιες  μισθώσεις και το άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

1)      Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

2)      Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

3)      Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί παλαιότερη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.

700.000 κλειστά διαμερίσματα

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύνολο περίπου 7.000.000 κατοικιών, που εμφανίζονται τόσο στην απογραφή κατοικιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και στα έντυπα Ε2 και Ε9 της εφορίας, ως «κλειστές» έχουν δηλωθεί περίπου οι 700.000.

Υπενθυμίζεται πως συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων, που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας