Την υπογραφή και του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παίρνει, με βάση την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, σήμερα η ΚΥΑ για τον μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που προβλέπεται στο προσωρινό και έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (TCTF) το οποίο θέσπισε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε υπογραφεί ήδη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει μπει σε τροχιά από τις 19 Δεκεμβρίου 2023 δε άλλα κράτη μέλη, σημείο στο οποίο είχε εστιάσει η ΕΒΙΚΕΝ, κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις.
Ουσιαστικά το μέτρο προτάσσεται από την κυβέρνηση ως "αντίβαρο" στην έλλειψη ανακοινώσεων για το ενεργειακό κόστος από βήματος ΔΕΘ.
“Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα νοικοκυριά. Η βιομηχανία μπορεί να κάνει διμερείς συμφωνίες για να περιορίσει το κόστος. Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.. Κι αυτό την ώρα που η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού έκανε και πάλι άλμα άνω του 100% σε μία ημέρα, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 162,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την μέγιστη τιμή να ξεπερνά τα 510 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Λίγες μέρες πριν, εν όψει ΔΕΘ, την ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, επισήμανε εμφατικά, με “ομοβροντία” ανακοινώσεων, το σύνολο των φορέων της επιχειρηματικότητας στη χώρα καθώς με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο μέτωπο της ενέργειας, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να “εξαφανιστούν” στο φόντο του διεθνούς ανταγωνισμού.
“Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η δυτική Ευρώπη. Εχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες” ανέφερε, πάντως, κατά τη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοστάκης που επανέλαβε την προσήλωσή του στην πράσινη μετάβαση.
Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν καθώς πέφτει η ζήτηση εξέφρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ωστόσο, όπως είπε, η κρίση που ταλαιπώρησε πρόσφατα τη χώρα μας και στάθηκε αφορμή για να επανέρθουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα είναι ενδημική, τόνισε, δηλαδή θα επαναληφθεί κάποια στιγμή όσο δεν βελτιώνονται οι διασυνδέσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα.
Επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπίζονται ενεργειακές κρίσεις περιφερειακού χαρακτήρα. Κατά τον υπουργό, το τρέχον μοντέλο πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε τα έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά να χρηματοδοτούν και επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα δίκτυα που εν τέλει είναι ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να πέσουν οι τιμές - όπως είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ωστόσο μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσέθεσε ο υπουργός, ενώ η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ήδη συνεργασίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.