Μενού Ροή
taxi
Ταξί: Ζητούν αλλαγή στη σήμανση για τα POS

Χωρίς να είναι αρνητική η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) στη σήμανση για την σωστή ενημέρωση του επιβάτη, θεωρεί τα αυτοκόλλητα που έχει ορίσει η φορολογική διοίκηση, ότι θα πρέπει να μπουν στα οχήματα, επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικά, στην  ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) εκφράζει την κάθετη διαφωνία της και άρνηση στη συγκεκριμένη σήμανση και αναφέρει ότι: “Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η απόφαση για την τοποθέτηση αυτής της σήμανσης με το καρτελάκι «έκτρωμα» των 25 * 12cm στην πίσω δεξιά πόρτα του οχήματος κατέστησε σαφές ότι, ήταν αρνητική και παρόλο που μπήκε στη διαδικασία συσκέψεων και την τηλεδιασκέψεων με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, για να αλλάξει το σημείο τοποθέτησης και των διαστάσεων, προτείνοντας διαφορετικά σημεία, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Για αυτό οφείλαμε να τους ενημερώσουμε για άλλη μια φορά με σχετικό έγγραφο ότι, δεν είμαστε αρνητικοί στη σήμανση για την σωστή ενημέρωση του επιβάτη, αλλά είμαστε κάθετα αρνητικοί στην συγκεκριμένη σήμανση, η οποία λόγω μεγέθους και τοποθεσίας επικόλλησης είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη ως προς την καλή οδική συμπεριφορά των συναδέλφων και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, λόγω του ότι κόβουν μεγάλο μέρος από το οπτικό πεδίο του εκάστοτε οδηγού, κρύβοντας την ορατότητα από την πίσω δεξιά πόρτα και για αυτούς τους λόγους αρνούμαστε την παραλαβή των αυτοκόλλητων ταμπελών προς επικόλληση στα οχήματα ταξί.

Καλούμε και όλους τους συναδέλφους, να μην προμηθεύονται αυτοκόλλητα τα οποία τους δίνουν οι λογιστές τους ή οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης, διότι δεν έχουνε καμία νομική ισχύ.

Όλος ο κλάδος των ταξί έχει καθολικά εναρμονιστεί με την σχετική νομοθεσία που αφορά την αποδοχή πληρωμών μέσω POS αλλά και μέσω IRIS εδώ και μήνες.

Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αναίτια στοχοποίηση του κλάδου μας, που μόνο συνεχόμενη αναστάτωση φέρνει, από την στιγμή που ακολουθούνται οι νόμοι και οι διατάξεις που μας αφορούν, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ΑΥΤΟΙ ΟΡΙΖΟΥΝ να πάνε να ψάξουν για εξιλαστήρια θύματα αλλού.”

Το αυτοκόλλητο σήμα

Υπενθυμίζεται ότι το αυτοκόλλητο σήμα διαστάσεων 25Χ12cm αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

1. Ο οδηγός υποχρεούται:

  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

  • Να πληρώσει με μετρητά.
  • Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της φορολογικής διοίκησης,η διανομή των αυτοκόλλητων, τα οποία παράγει η ΑΑΔΕ θα πρέπει να γίνεται μέσω της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί. Μάλιστα, θα έπρεπε βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος η όλη διαδικασία να έχει ξεκινήσει τον Αύγουστο. Έτσι, οι οδηγοί των ταξί θα είχαν προθεσμία τριών εβδομάδων από την παραλαβή της σήμανσης από την Ομοσπονδία, για να την τοποθετήσουν στο όχημά τους. Ωστόσο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αρνούνται τη σχετική παραλαβή.

Το ΥΠΕΘΟ

Πληροφορίες, πάντως,  αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν τη θέσπιση μίας νέας διαδικασίας με “παράκαμψη” της Ομοσπονδίας, αλλά  και αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την επικόλληση του σήματος στα ταξί με τη σχετική απόφαση να αναμένεται εντός των ημερών

Πάντως μέσα από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στα ταξί για πληρωμές με κάρτα και τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα επιχειρείται σταματήσουν  φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά και να δοθεί μια σύγχρονη εικόνα στα ταξί, καθώς δεν είναι λίγα τα παράπονα, ειδικά τουριστών, για τις δικαιολογίες που επικαλούνται οδηγοί προκειμένου να αποφύγουν τις συναλλαγές με κάρτα και να πληρωθούν από τους πελάτες τους σε μετρητά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση όσα αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί δηλώνουν στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα.  Όπως τονίζουν, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καταγράφεται  μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ με τους περισσότερους να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και να καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.481 ευρώ κατά μέσο όρο. 

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας