Λαβωμένη από το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και τον πληθωρισμό βγαίνει η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα. Μετά το μπαράζ λουκέτων που χτυπά τον κλάδο, ο Δημήτρης Πολύχρονος, διευθύνων σύμβουλος της ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε., μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που παραμένει όρθια, με επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας, μιλά στο energymag.gr για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, το σημαντικότερο από αυτά είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η έλλειψη στήριξης από την πολιτεία, με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιδότηση ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που άφησε εκτός την εταιρεία. Μεταξύ άλλων όπως λέει εγείρονται ερωτήματα όχι μόνο για το χρονικό περιθώριο που είχαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν, αλλά και για την χρονική περίοδο που επιδοτεί. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ εξαιρεί το διάστημα 1/1/2022-31/3/2024 από την επιλέξιμη περίοδο επιδότησης , όταν πάνω στα κόστη του 2022 βασίστηκε όλη η επιχειρηματολογία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημειώνει.
-Η κλωστοϋφαντουργία αποτελούσε κάποτε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Που βρίσκεται σήμερα;
Απ.: Έχουμε καταφέρει τις ελάχιστες εταιρείες που είχαν επιβιώσει να τις κλείσουμε πλην της δικής μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι εταιρείες που έκλεισαν, μέσα στο 2024, έκλεισαν αποκλειστικά και λόγω της ενέργειας. Δηλαδή τα υπόλοιπα προβλήματα προϋπήρχαν, τα αντιμετώπιζαν, τα αντιμετωπίζαμε ως κλάδος. Ώσπου ήρθε η αύξηση του ενεργειακού κόστους...
-Μπορεί να είναι βιώσιμη αυτή τη στιγμή η επιχείρησή σας;
Θα σας πω ότι μπορεί να είναι, δεδομένου ότι πήραμε μια γενναία απόφαση το 2020 και μέσα στο 2021 εκσυγχρονίσαμε εξ ολοκλήρου τις εγκαταστάσεις μας, επεκτείναμε την παραγωγική δυναμικότητα και την προϊοντική βάση. Δημιουργήσαμε πρωτόκολλα παραγωγής και ιχνηλάτησης και δουλεύουμε πλέον απευθείας με τεράστια brands της Ευρώπης. Για να είμαστε βιώσιμοι, αρκεί να έχουμε δίκαια αντιμετώπιση και να υπάρχει κάποια πρόνοια από την πολιτεία ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους.
-Τι ζητάτε από την πολιτεία;
Να ξεκινήσω με το θέμα της ενέργειας που είναι το βασικό. Βγήκε η ΚΥΑ στις 10 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει προθεσμία συμπλήρωσης του αιτήματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες την 12η Σεπτεμβρίου. Άνοιξε, το πρωί και μέσα σε 36 ώρες έπρεπε να φτιάξουμε πίνακες, να τους ελέγξει ορκωτός ελεγκτής και να τα καταθέσουμε για να δικαιούμαστε επιδοτήσεις, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση στις 19 Δεκεμβρίου του 2023. Δηλαδή περίμεναν 9 μήνες να μη βγάλουν την απόφαση, βγάζουν την ΚΥΑ και ζητούν απάντηση εντός 24 ωρών.
Βάσει του αιτήματος που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση ήταν το 2022 και το 2023. Η ΚΥΑ λοιπόν, όπως αποφασίζει αυθαίρετα η ελληνική κυβέρνηση, η περίοδος για την οποία θα επιδοτηθούν οι εταιρείες να είναι η 1/4/2023 και μετά. Δηλαδή, έχουμε πρόβλημα όλο το 22 και το 23 και κυρίως το 22 και σύμφωνα με την ΚΥΑ η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να μην δώσει βοήθεια για το 22. Επιπλέον αυτού, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες 150 εκατομμύρια ευρώ και αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση γιατί τόσα έχει λέει να δώσει, να δώσει τα 70 εκατομμύρια. Δηλαδή όταν πήγαμε το 22 εμείς στο υπουργείο και ζητήσαμε βοήθεια, μας είπαν οι αρμόδιοι, "θα ζητήσουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την πάρουμε. Θα σας βοηθήσουμε", Την πήραν και δεν μας τη δίνουν.
-Ενώ εσείς πληρούσατε όλες τις προϋποθέσεις;
Εμείς είμαστε ως ΚΑΔ επιλέξιμοι, πληρούμε όλα τα κριτήρια, όχι με μείωσή του EBITDA, έχουμε αρνητικό πλέον EBITDA, έχουμε συμμετοχή της ενέργειας στο κόστος, όχι 3%, πάνω από 10%. Πληρούμε όλα τα κριτήρια και αν βάλουμε τον τρόπο υπολογισμού που μας ζητάνε να τους δώσουμε και λεφτά πίσω. Δεν ξέρω ποιοι έχουν πάρει επιδότηση. Διαβάζω σε αυτά που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ότι έχει προϋπολογίσει να παίρνουν 20 με 30 εταιρείες. Δεν ξέρω πώς το ήξερε και τι και ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και ούτε ξέρω ποιοι πήραν, ούτε με ενοχλεί γιατί παίρνουν κάποιοι. Με ενοχλεί που δεν παίρνουμε εμείς, όπως ανακοινώσαμε και στα αποτελέσματα της εταιρείας στο εξάμηνο. Θα σας δώσω ένα παράδεγιμα για να έχετε μία τάξη μεγέθους εταιρικών αποτελεσμάτων και κατά πόσον αυτές επηρεάζονται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Η δική μας εταιρεία το 2021 είχε EBITDA 416.000 ευρώ και πλήρωσε για ρεύμα 498.000. Το 2022 έγινε 1.352.000, επιβαρυνθήκαμε 860.000 ευρώ. Το ρεύμα το 2022 αυξήθηκε 130%. Το EBITDA μας έγινε αρνητικό και συνεχίζει να είναι και για το 22 που είναι η χρονιά που σας αναφέρω, είναι η χρονιά που εξαιρεί ο μηχανισμός που θέσπισε ελληνική κυβέρνηση για να υπολογιστεί στις αποζημιώσεις των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.
-Παρόλο που κανονικά θα έπρεπε να υπολογίζει....
Και το 2022. Η ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει όλο το 22 και το 23 και η ελληνική κυβέρνηση εξαιρεί το 22 και τους πρώτους τρεις μήνες του 23. Αυθαίρετα δηλαδή. Απλά λέει θα ξεκινήσουμε από 1/4/2023. Η ευρωπαϊκή οδηγία για την κάθε χώρα είναι διαφορετική ανάλογα με το τι ζήτησε. Στην Ουγγαρία, ας πούμε, έχουν πάρει άδεια να δώσουν ένα δισεκατομμύριο, στην Κροατία, έχουν πάρει άδεια να επιδοτήσουν και πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης του ρεύματος. Αυτά όλα βέβαια σε ένα πλαίσιο εκτός από τη συγκεκριμένη αιτία που ξεχειλίζει το ποτήρι. Στα πολύ γνωστά που γράφονται στον Τύπο, θα τα επαναλάβω ότι δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε σταθμό στη στέγη του εργοστασίου μας, να συμψηφίσουμε την ενέργεια λόγω κορεσμού. Δεν μας καταβάλλουν το ψηφισμένο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ από το 2021 έως το 2023 και πολλών άλλων.
-Κι εσείς τώρα πώς θα πορευθείτε με όλα αυτά και με βάση όλα αυτά τα κόστη που βλέπουμε εδώ; Τι μπορείτε να κάνετε από δω και μπρος; Αν συνεχίζετε να μην έχετε αυτή τη στήριξη;
Με την ενεργειακή κρίση άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα και εμείς έχουμε εκ των πραγμάτων μια επιπλέον δυσκολία, επειδή εύκολα αποφασίζει ένας Ευρωπαίος να μειώσει τη δαπάνη του στο ρουχισμό έναντι όλων των άλλων εξόδων, τα οποία είναι ανελαστικά και δεν μπορούν να περιοριστούν είτε αφορούν τα ενοίκια είτε αφορούν τα τρόφιμα κτλ. Το ζητούμενο είναι ότι θα μπορούσαμε να διατηρηθούμε ζωντανοί ώστε όταν η αγορά ξανά αλλάξει, να έχουμε την πρωτοκαθεδρία, γιατί είμαστε σε μια χώρα που καλλιεργεί βαμβάκι και εμείς το μεταποιούμε με εξαιρετικό τρόπο. Έχουμε τεχνογνωσία, νέες εγκαταστάσεις, πελατολόγιο. Η εταιρεία μας έκανε μεγάλες επενδύσεις το 2021. Έχουμε μια καινούργια γραμμή παραγωγής και μπορούμε να μην βουλιάξουμε. Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να είναι παρούσα, να συνεχίσει να απασχολεί τα 100 άτομα προσωπικό που έχει, να κάνει εξαγωγές και να είναι υγιής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόνοια. Δεν ζητάμε δισεκατομμύρια. Ούτε η κυβέρνηση αδυνατεί να μας τα δώσει. Μπορεί να μας τα δώσει. Το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληρούμε όλα τα κριτήρια και φτιάχνουν ένα μηχανισμό τέτοιο ώστε τελικά να μην μπορούμε να πάρουμε την επιδότηση. Να πω δε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ως έτος βάσης το 21, με τη διαφορά ότι στη ρηχή ελληνική αγορά ενέργειας οι τιμές δεν έχουν ανέβει, όπως επικαλούνται όλοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ανέβει από το καλοκαίρι του 21, Οπότε και λόγω του ότι το έτος βάσης εμείς έχουμε πολύ ακριβότερη ενέργεια από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, πάλι δεν δικαιούμαστε.