Μενού Ροή
Θεσσαλονίκη: Επτά σημεία θέτει ο κλάδος της ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας για τη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ

Επτά σημεία αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου της Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας (εγχώριος και ευρωπαϊκός) σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ από το 2025, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, που παρουσιάζει ετήσια αξία εξαγωγών 60 δισ. ευρώ και εισαγωγών 110 δισ. Ευρώ.

Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας (EURATEX), όπως γνωστοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έθεσε τις προτεραιότητες της εμπορικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι το 2030, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, που αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και προκλήσεις λόγω των οικονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών εξελίξεων, να «καταφέρει» να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.

Οι επτά προτεραιότητες που προτάσσει η Euratex αφορούν στη διευκόλυνση του εμπορίου με τις ΗΠΑ, την αυστηροποίηση των ελέγχων της ευρωπαϊκής αγοράς και την τήρηση των κανονισμών, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών της εμπορικής, βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής, την εφαρμογή μέτρων αμυντικής πολιτικής, την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, την ισχύ ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) και την επίτευξη τελωνειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Γηραιά Ήπειρο και την Τουρκία.

Για την αυστηροποίηση των ελέγχων της ευρωπαϊκής αγοράς και την τήρηση των κανονισμών, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ σημειώνει ότι είναι αναγκαία προτεραιότητα η διασφάλιση της ισονομίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των εισαγόμενων προϊόντων. «Ετησίως εισάγονται 23 δισ. ενδύματα στην Ε.Ε. Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από πλευράς ευρωπαϊκών αρχών, χωρών μελών και τελωνειακών αρχών για τη διασφάλιση της ισονομίας όσον αφορά θέματα ασφάλειας, χρήσης χημικών και όλων των προδιαγραφών που οφείλουν να τηρούν τα προϊόντα που κυκλοφορούν προς κατανάλωση στην Ευρώπη και να ενεργοποιούνται άμεσα τα μέτρα αμυντικής πολιτικής σε περιπτώσεις στρεβλώσεων ή καταστρατηγήσεων», σημειώνεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας