Μενού Ροή
καλώδιο τηλεπικοινωνιών
Ζημιά και σε δεύτερο καλώδιο - Σαμποτάζ υποπτεύεται η Γερμανία

Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, το ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, το άλλο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας, κόπηκαν, εγείροντας υποψίες για σαμποτάζ όπως δήλωσαν τη Δευτέρα οι εμπλεκόμενες χώρες και εταιρείες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αναφέρθηκε σε σαμποτάζ στα δύο υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα χωρίς να κατονομάζει υπεύθυνο για τη ζημιά. «Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια καταστράφηκαν κατά λάθος. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι οι άγκυρες των πλοίων προκάλεσαν τη ζημιά κατά λάθος», δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Πιστόριους«Πρέπει να υποθέσουμε, χωρίς ασφαλείς πληροφορίες, ότι η ζημιά προκλήθηκε από σαμποτάζ».

Το επεισόδιο θυμίζει παρόμοια περιστατικά στην ίδια περιοχή που οι αρχές έχουν διερευνήσει ως πιθανά σαμποτάζ συμπεριλαμβανομένης της ζημίας σε αγωγό φυσικού αερίου και υποθαλάσσια καλώδια πέρυσι και των εκρήξεων στον Nordstream to 2022.

Το καλώδιο μήκους 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων) που συνδέει το Ελσίνκι με το γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ σταμάτησε να λειτουργεί γύρω στις 02:00 GMT τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών Cinia.

Μια σύνδεση διαδικτύου μήκους 218 χιλιομέτρων (135 μιλίων) μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας τέθηκε εκτός λειτουργίας γύρω στις 08:00 GMT την Κυριακή, σύμφωνα με τη λιθουανική εταιρεία Telia Lietuva, η οποία ανήκει στη σουηδική Telia Company.

Η Φινλανδία και η Γερμανία δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση τους ότι «ανησυχούν πολύ για την κομμένη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση» και διερευνούν «ένα περιστατικό που εγείρει άμεσα υποψίες για σκόπιμη ζημιά». Η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και «τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζονται οι υπεύθυνοι. «Η διασφάλιση της κοινής μας κρίσιμης υποδομής είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», δήλωσαν η Γερμανία και η Φινλανδία.

Ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν, δήλωσε ότι είναι «απολύτως κεντρικής σημασίας» να διαπιστωθεί γιατί δύο καλώδια δεν λειτουργούν. Περίπου το ένα πέμπτο της χωρητικότητας του διαδικτύου της Λιθουανίας έχει μειωθεί, αν και φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν έχουν επηρεαστεί.

Ο εκπρόσωπος της Arelion, Μάρτιν Σιόγκρεν, δήλωσε στο BBC ότι τα καλώδια στη Βαλτική θάλασσα συχνά υφίστανται ζημιές.

«Τα αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν κατά λάθος καλώδια με τις άγκυρές τους», ανέφερε. «Η χρονική στιγμή είναι βέβαια παράξενη, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το εξετάσουμε, οπότε δεν γνωρίζουμε τι το προκάλεσε».

Ο Σάμουλι Μπέργκστρεμ, ειδικός κυβερνοασφάλειας της φινλανδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η βλάβη του καλωδίου που συνδέει τη Φινλανδία με τη Γερμανία δεν επηρέασε την κίνηση του διαδικτύου, καθώς υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές διαδρομές καλωδίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας