Μενού Ροή
ΣΜΕ: Τιμούμε τους πρωτεργάτες της εξόρυξης και στυλοβάτες της ανάπτυξης και συζητάμε για «Εξόρυξη, πολιτισμό́ και ανάπτυξη»

Εκδήλωση στο Λαύριο με σκοπό να τιμηθούν οι πρωτεργάτες της εξόρυξης  και στυλοβάτες της ανάπτυξης διοργανώνει  την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ημέρα της  γιορτής της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των μεταλλωρύχων. Δια λέχθηκε η περιοχή του Παγκοσμίου Γεωπάρκου της Λαυρεωτικής όχι τυχαία καθώς αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό  γεωλογικό-ορυκτολογικό και γεωχημικό «εργαστήριο» που μας κληροδότησε η φύση. Το  τεχνολογικό θαύμα των αρχαίων μεταλλευτών της Λαυρεωτικής, ένα ανοικτό υπαίθριο μουσείο αρχαιο-μεταλλευτικής και μεταλλουργικής κληρονομιάς, που μας κληροδότησαν οι πρωτοπόροι της εξόρυξης και της μεταλλουργίας στον τόπο μας!

Πράγματι,  το Λαύριο αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκοσμίως που συνδυάζει αρχαία και νεότερη μεταλλευτική-μεταλλουργική κληρονομιά, βιομηχανική αρχαιολογία αλλά και γεω-ορυκτολογική κληρονομιά (GeoHeritage- Industrial Archaeology-Historic Mining) με πολύ υψηλή μνημειακή πυκνότητα.

Προσβλέπουμε στην διατήρηση και ανάδειξη της μεταλλευτικής αυτής κληρονομιάς με παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων στους πρώην μεταλλευτικούς χώρους.

Επίσης θα γίνει αναφορά για τα ορυκτά της Λαυρεωτικής, που εκτός από την αισθητική ομορφιά και την μουσειακή τους αξία, συνεχίζουν να προσφέρουν τεράστιες συγκινήσεις στην επιστημονική κοινότητα..

Περαιτέρω, η έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος» στην οποία μπορείτε να περιηγηθείτε,  έρχεται να μας επισημάνει την τεράστια αξία των ορυκτών στην καθημερινή μας ζωή και τη συμβολή τους στο βιοτικό και κοινωνικό  μας status. Πρόκειται για μία έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές προεκτάσεις.

Τέλος, η προαιρετική επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Θορικού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο, και το οποίο κατασκευάστηκε στις παρυφές μεταλλευτικών έργων, έρχεται να συμπληρώσει την ημερίδα μας. Ακριβώς δίπλα στο θέατρο βρίσκεται η περίφημη στοά του μεταλλείου Νο3, η οποία διανοίχτηκε για πρώτη φορά στο τέλος της Νεολιθικής εποχής και την μετάβαση στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού, και επομένως εδώ έγινε η έναρξη της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου και ολόκληρης της Ευρώπης!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας