Μενού Ροή
MITSOTAKIS
Κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο: Ενεργειακή γέφυρα Β. Αφρικής-Ευρώπης το έργο GREGY -Σχέδιο να αποθηκεύεται στην Αίγυπτο CO2 της ελληνικής βιομηχανίας

Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, μέσω του οποίου οι δύο χώρες καθίστανται γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σήμερα στην Κάιρο.

«Επαναλάβαμε τη δέσμευση των τριών κρατών μας να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο, εμβληματικό έργο το GREGY, που θα ενώσει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τον άνεμο και από τον ήλιο, από την Βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου παρουσία των προέδρων της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα, μιλώντας στη σύνοδο και απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο πρόεδρο, με τον οποίο είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την βούληση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμπληρωματικότητά του με το ελληνικό ενεργειακό σύστημα και αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε ό,τι μας αφορά, μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να διασφαλίσουμε ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που θα παράγεται θα προέρχεται από αιολική ενέργεια και ένα μικρότερο από ηλιακή, διότι αυτό καθιστά τα ενεργειακά μας συστήματα πολύ πιο συμπληρωματικά», σημείωσε.

Εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την Ευρώπη στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα νέο πεδίο ενεργειακής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα Ελλάδας με την Αίγυπτο, την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. «Καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει προς ένα πλαίσιο γρήγορης απανθρακοποίησης, εκεί μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες», τόνισε στη συνέντευξη τύπου.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στη σύνοδο είπε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική βιομηχανία θα πρέπει να εξάγουν το διοξείδιο άνθρακα που παράγουν κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα νέα αγορά για την Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία των τριών κρατών στο πλαίσιο του φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum), το οποίο αξιολόγησε ως «παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως καταλύτη για συνεργασία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας