Στην τελική ευθεία για την επενδυτική απόφαση εντός του 2025 μπαίνει το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, γνωστό ως GREGY, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Κοπελούζου Θ. Αχείμαστο. Ο κ. Αχείμαστος αναφέρθηκε μιλώντας στο ot forum στις προδιαγραφές του έργου που θα φέρει μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στη χώρα μας 3GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και παραγωγή συνολικής ισχύος 9,5 GW επί αιγυπτιακού εδάφους, εκ της οποίας το 75% περίπου θα παράγεται από αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 25% από φωτοβολταϊκά.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και στη χώρα μας θα μεταφέρεται ενέργεια συνολικής ισχύος 3 GW εκ των οποίων το 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Ιταλία και Βουλγαρία, 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία σε σταθερές και χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας, και το άλλο 1GW θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης. Όσον αφορά στους επενδυτές, όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το καλώδια της διασύνδεσης, ένα έργο κόστους 4,5 δισ. ευρώ περίπου αλλά και της κατασκευής των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αίγυπτο κόστους 10 δισ. ευρώ.
Ερωτώμενος σχετικά με το σημείο που βρίσκεται η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης ανέφερε χθες στο OT Forum ότι το έργο «Ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος το προωθεί και είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για τις μελέτες. Σε αυτές τις συζητήσεις και το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και ο ΑΔΜΗΕ είναι αρωγοί. Βοηθάμε όσο περισσότερο γίνεται. Το θεωρούμε κι αυτό ένα πολύ σημαντικό έργο από εθνική άποψη, αλλά και από ενεργειακή άποψη»
Το GREGY αφορά την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ενέργειας, συνολικής ισχύος 3 GW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Η ενέργεια θα προέρχεται αποκλειστικά από AΠΕ, με το 75% της παραγόμενης ισχύος να προέρχεται από αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 25% από φωτοβολταϊκά. Η συνολική παραγόμενη ισχύς των έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο ανέρχεται στα 9,5 GW, κάτι που εξασφαλίζει την επάρκεια της ενεργειακής ροής. Τα 3 GW ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη , σε Ιταλία και Βουλγαρία, 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία , και το άλλο 1GW θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης.
Τα οφέλη του GREGY
Η Ελλάδα θα ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και διακυμάνσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Η πράσινη ενέργεια του GREGY θα μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως συμβάλλοντας στη σταθερότητα της αγοράς. Παράλληλα, θα ωφεληθούν τόσο οι οικιακοί όσο και επιχειρηματικοί καταναλωτές στην Ελλάδα και στις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό, πως η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το GREGY θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας σήμερα. Και, παράλληλα, η ενέργεια αυτή θα είναι αποκλειστικά πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η επιλογή των αναδόχων για τις βασικές μελέτες της ηλεκτρικής διασύνδεσης με φορέα υλοποίησης την Elica του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για συγχρηματοδότηση των μελετών του έργου –που έχει ενταχθεί στην λίστα των έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ PCI/PMI- από το Ταμείο Connecting Europe Facility.