Μενού Ροή
santorini
Μπαράζ σεισμών στη Σαντορίνη : Τι ανησυχεί τους ειδικούς - Συνεχείς συσκέψεις – Προειδοποίηση Τσελέντη για τσουνάμι και σεισμό άνω των 7 βαθμών

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού έχει θέσει τις αρχές σε επιφυλακή. Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτίμηση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Τι ειπώθηκε

Η γη δεν σταματά να σείεται με τις σεισμικές δονήσεις να ξεπερνούν τις 200 και την μεγαλύτερη που καταγράφηκε μέχρι το βράδυ της Κυριακής να είναι μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Γι αυτόν τον λόγο οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα, τα οποία αναθεωρήθηκαν σε νέα σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής.

Λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι : «Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική μας ομάδα. Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους, καθότι, όπως βλέπετε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη της σεισμικής ακολουθίας ή να προβλέψει το μέγεθος του κύριου σεισμού , σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κώστα Συνολάκη.  Μάλιστα, μιλώντας στο ertnews σημείωσε ότι πρέπει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και να υπάρχει στενή παρακολούθηση του φαινομένου , ανάλογη με την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
 

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων


Καθαρά προληπτικό χαρακτήρα είχαν τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με τους σεισμολόγους, που δεν μπορούν ωστόσο να διαβεβαιώσουν ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Το συγκεκριμένο ρήγμα άλλωστε ήταν αυτό που έδωσε και τον φονικό σεισμό 7,7 βαθμών το 1956, γι αυτό είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πιθανός ένας σεισμός έως 5,5 Ρίχτερ.

"Καμπανάκι" κινδύνου, από την πλευρά του έκρουσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, υποστηρίζοντας ότι το σεισμικό ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. Και ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε ότι ενδεικτικό της ανησυχίας είναι οι συσκέψεις που γίνονται, ενώ μέσω ανάρτησης στο facebook, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.  

Προειδοποίηση Τσελέντη


Μέσω ανάρτησης ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή τα ρήγματα μπορεί να δώσουν σεισμός έως 7,3 βαθμών.

Η ανάρτηση:

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.


Για να γνωρίζουμε το ιστορικό

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
 

Τα έκτακτα μέτρα

Κλιμάκιο ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα βρίσκεται στη Σαντορίνη από το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιώντας συσκέψεις αλλά και αυτοψία στα σημεία των κατολισθήσεων.

Οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας προχώρησαν στην επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την ενημέρωση του κοινού. Στη Σαντορίνη, ο Δήμος Θήρας έχει αναρτήσει χάρτες με τα σημεία εκκένωσης και συγκέντρωσης του πληθυσμού για οργανωμένη προληπτική -όπως αναφέρει- απομάκρυνση, ενώ στην Αμοργό, εκτός από τις οδηγίες εκκένωσης και τις οδηγίες για την περίπτωση τσουνάμι, έχει εκδοθεί σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες.

Με απόφαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου, αποφασίστηκε ότι σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα συστήνεται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. Παράλληλα συστήνεται να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις πισίνες. Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
 

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική – ΕΚΑΒ


Από το μεσημέρι της Κυριακής το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Σαντορίνης έχει μετατραπεί σε «συντονιστικό» της Πυροσβεστικής, αφού έχουν στηθεί οι σκηνές της ΕΜΑΚ που έφτασε στο νησί.  Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Σαντορίνη. Με έκτακτη πτήση έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ, διασωστικός σκύλος αλλά και ομάδα της ΕΜΟΔΕ. Στο νησί βρίσκεται και ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Στην Σαντορίνη μεταβαίνει και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, με γιατρό, διασώστες, ασθενοφόρο και ειδικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται, αν παραστεί ανάγκη. Στην Αμοργό και την ΄Ιο μεταβαίνουν ασθενοφόρα με διασώστες, για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΕΚΑΒ, στα δύο νησιά. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας