Στη Σαντορίνη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται αμείωτη και προγραμματίζεται συνάντηση με τους τοπικούς φορείς αλλά και τους επιστήμονες που βρίσκονται στο νησί.
Ήδη είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στο νησί, που θα αναθεωρηθούν σε νέα σύσκεψη το Σάββατο. Η Σαντορίνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που έφτασαν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις από την Αθήνα. Λίγο μετά τις 16:00 της Πέμπτης , έφτασαν με το πλοίο της γραμμής οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Παράλληλα 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού, μαζί και με τα κινητά μαγειρεία του στρατού. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή και προετοιμάζεται ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν σακιά με άμμο σε περίπτωση που μετά από κάποια σεισμική δόνηση εκδηλωθεί τσουνάμι.
Παραμένουν επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Πάνω από 7.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί μέσα σε 10 ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τον μεγαλύτερο το βράδυ της Τετάρτης 5,2 Ρίχτερ. «Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του», ανέφερε σχετικά με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προετοιμασμένοι, τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όσο και για την εκδήλωση μιας ”ηφαιστειακής κρίσης”, όπως αυτή της Σαντορίνης».
Σχέδιο εκκένωσης
Περισσότεροι από 14.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει το νησί υπό το φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού. Όσοι έμειναν πίσω έχουν οχυρώσει τα σπίτια τους και έχουν έτοιμες βαλίτσες με τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που χρειαστεί. Και οι τοπικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση και ήδη έχουν γνωστοποιήσει το σχέδιο που έχουν καταρτίσει, το «Εγκέλαδος 2». Πρόκειται για ένα σχέδιο με 8 σημεία του νησιού, στα οποία οι κάτοικοι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν εκεί. Σε περίπτωση που γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός προτεραιότητα θα δοθεί στον πιθανό απεγκλωβισμό και διάσωση των πολιτών και στη συνέχεια σε όλες τα υπόλοιπα όπως είναι η προσωρινή διαμονή των πολιτών οι εστίες των οποίων έχουν πληγεί, η άρση εμποδίων στο οδικό δίκτυο, ο έλεγχος του δικτύου παροχής πόσιμου νερού, του δικτύου ηλεκτροδότησης, των υποδομών για τη διαπίστωση τυχόν ζημιών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών.