Μενού Ροή
Μπαράζ αντιδράσεων για αυξήσεις και σε ένστολους – Ορόσημο η ΔΕΘ

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση βάζει στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά περιθώρια και εξετάζει την επέκταση των αυξήσεων και σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό, μετά το κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν το πρωί της Κυριακής από τον υπουργό Ναυτιλίας , Βασίλη Κικίλια, που δήλωσε στην «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας». Λίγο αργότερα και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προεξόφλησε πως «μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Στο ίδιο μήκος και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θάνος Πλεύρης και Νότης Μηταράκης. Πρώτος, είχε θέσει το ζήτημα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών προκάλεσε δυσφορία, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα τονίζεται ότι και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον Νίκο Δένδια, θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.

Κυβερνητικές πηγές εξηγώντας γιατί υπήρξαν ανακοινώσεις τώρα μόνο για αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών, όπως εξηγούν.Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι ίδιες πηγές, εξηγούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου. Υπενθυμίζουν τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας