Μενού Ροή
xartis
Ελληνοτουρκική κόντρα για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

«Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες», αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στέλνοντας διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενισχύοντας το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνονται επισήμως για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.  Παρόλο που ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ο χάρτης που τον συνοδεύει δεν συνιστούν οριοθέτηση ΑΟΖ. συνιστούν προβολή και κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Πλέον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες» υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι η «Η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα».

Μετά και την αντίδραση από πλευράς Τουρκίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδειξε ως αποκλειστική οδό για την άσκηση των δικαιωμάτων κάθε κράτους και διευθέτησης των διαφορών το Διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου κινείται όπως είπε αποκλειστικά και μόνο η Ελλάδα, δείχνοντας την προσφυγή στη Χάγη ως μονόδρομο εφόσον η Άγκυρα επιμένει ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η πρόθεση της Αθήνας για διάλογο δεν σημαίνει υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

 Τον ορισμό και την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας η απόκτηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ανέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της. «Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτυπώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα στις θαλάσσιες ζώνες της πατρίδας μας, -ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμό, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων κ.ά.-, πάντα όμως με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία έρχεται και οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας της, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σήμερα πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Εθνική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με το σχετικό ΦΕΚ, ενώ στη συνέχεια θα επικοινωνηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και διαδικτυακούς ιστότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας