Ξεχωριστή σημασία αποκτά το σημερινό Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Πέντε κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα υποβάλλουν κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Γαλλία και μαζί της συντάσσονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Μάλιστα η συμμαχία των πέντε χωρών ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, με ανάρτηση στο twitter το βράδυ της Τετάρτης.
«Θα παρουσιάσω μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας για καλύτερη προστασία των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων των τιμών, η οποία μπορεί να φέρει σταθερότητα και να οδηγήσει στην ενεργειακή μετάβαση», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε παράθεση της ανάρτησης της Barbara Pompili, αναφέροντας τα εξής: «Σε αυτήν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, προστατεύουμε τους καταναλωτές. Αύριο παρουσιάζουμε με Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, για τη στήριξη της κοινωνίας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης».
Αλλαγή υπολογισμού της τιμής του ρεύματος
Οι πέντε χώρες ζητούν από κοινού την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς της επόμενης ημέρας, η οποία τώρα λειτουργεί με τη μέθοδο της οριακής τιμής.
Η μέθοδος προβλέπει ότι η τελευταία προσφορά που γίνεται αποδεκτή στην αγορά της επόμενης ημέρας, η οποία είναι και η ακριβότερη, καθορίζει συνολικά το κόστος και αποτελεί την ενιαία τιμή με την οποία αποζημιώνονται όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούν ΑΠΕ ή θερμικές μονάδες.
Η πρόταση προβλέπει την ανάπτυξη ρυθμιστικών μηχανισμών από τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές θα αντανακλά το κόστος του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιούν για την κάλυψη των αναγκών τους.
Τα πέντε κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι με το νέο μοντέλο οι βασικές αρχές λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς δεν θα αλλάξουν ριζικά.
Όπως τονίζουν θα επιταχυνθεί ο εξηλεκτρισμός που αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, διατηρώντας τα κίνητρα για τη χρηματοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μηδενικών εκπομπών και το κόστος της μετάβασης σε ένα ηλεκτρικό σύστημα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος σε προσιτά επίπεδα.
Εκπόνηση μελέτης
Οι πέντε χώρες προτείνουν επίσης να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελέτης προκειμένου εντός έξι μηνών να ληφθούν αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα συνάδουν με τον στρατηγικό στόχο της μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, οι πέντε χώρες προτείνουν την εκπόνηση κοινής στρατηγικής που θα βασίζεται στη χρήση των υποδομών αποθήκευσης για την αντιστάθμιση ελλείψεων στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών μελών.