Στο επίπεδο ακόμη και του 1,5 δισ. ευρώ φτάνει με βάση εκτιμήσεις η αξία των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων για τις εκπομπές ρύπων όπως ανέφερε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας μιλώντας στον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι». Σημείωσε, δε, ότι από αυτά περίπου 300 εκατομμύρια πάνε προς στήριξης της Ελληνικής βιομηχανίας ενώ το υπόλοιπο 1,1 -1,2 δισ. για την επιδότηση των ενεργειακών λογαριασμών.
Μάλιστα τόνισε ότι ο «συνολικός κουμπαράς» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τα «αναχώματα» στο ράλι τιμών στην ενέργεια, με συμπερίληψη των πόρων από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ φέτος.
Σημειώνεται, ότι όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας το πώς θα γίνουν οι κατανομές από τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ και τους ρύπους, σημειώνοντας πάντως ότι πέρα από την αναγκαία και επιθυμητή στήριξη των νοικοκυριών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Δηλαδή να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των ΑΠΕ που αποτελούν πλέον το βασικό εργαλείο για την παραγωγή ενέργειας στο μέλλον.
Πάντως, στο φόντο του συνεχιζόμενου ράλι τιμών, με βάση πληροφορίες, εξετάζεται, ακόμη και μηδενισμός των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς ρύπων, καθώς με δεδομένες τις τιμές οι ταρίφες των ΑΠΕ δίνουν πολλά περιθώρια (τιμές άνω των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα με δεδομένη την επιδότηση των 35 ευρώ από το ΕΤΜΕΑΡ δίνουν αέρα κάλυψης κόστους παραγωγής στις ΑΠΕ). Ήδη, βέβαια τα εν λόγω ποσοστά των πλειστηριασμών ρύπων υπέρ ΕΛΑΠΕ με βάση τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις έχουν συρρικνωθεί. Είναι πλέον για το Δεκέμβριο στο 4% , από 8% τον Νοέμβριο, 30% τον Οκτώβριο και 60% από τις αρχές του 2021.
Υπενθυμίζεται, σήμερα, με βάση τη νομοθεσία, ότι από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων πέρα από τις ανάγκες ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών ένα 4,5% πάει στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης και 1,5% για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης και άλλα μικρά ποσοστά για άλλες δράσεις περιβαλλοντικές.