Μενού Ροή
Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση για τις αυξήσεις στα καύσιμα

«Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση, είναι πράγματι επίκαιρη γιατί αγγίζει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα. Αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, ξέρετε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, κατά τη γνώμη μου, με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμό. Δεν κατηγορώ εσάς για λαϊκισμό, απλώς λέω τη γενική συζήτηση που γίνεται στη δημόσια σφαίρα.

Τώρα, θέσατε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Καταρχάς ως προς τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, μπορώ να καταθέσω στα πρακτικά έρευνα του  πρακτορείου Bloomberg ότι το πετρέλαιο brent ξεπέρασε τα 101 δολάρια το βαρέλι. Είναι μία τιμή που έχουμε να δούμε στο πετρέλαιο brent εδώ και δεκαετίες.

Άρα, είναι προφανές ότι ίσως το ζήτημα της Ουκρανίας -εν μέρει, όχι μόνο-, η πολύ μεγάλη ζήτηση για τα υγρά καύσιμα σε όλο τον κόσμο - στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε τη μεγαλύτερη ζήτηση στην κατανάλωση πετρελαίου εδώ και 59 χρόνια- και το άνοιγμα των οικονομιών μετά την καραντίνα, όλα αυτά μαζί αθροιστικά πιθανόν να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Το βέβαιον είναι ότι ζούμε παγκοσμίως τις υψηλότερες τιμές ενέργειας που έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όσον αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα οποία αναφερθήκατε, καταρχάς να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα διότι είπατε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα 2/3 του πληθωρισμού οφείλονται στην ενέργεια. Και θα σας πω γιατί χαίρομαι.

Όταν είχα βγει μία Κυριακή, στο Mega, κύριε Χαρίτση, και είχα πει ότι αν εξαιρέσεις το κόστος ενέργειας δεν υπάρχει πραγματικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, είχατε κάνει ένα tweet στο οποίο με είχατε διαψεύσει και είχατε πει: «καλά, τι υπουργός είναι αυτός, δεν βλέπει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα;».

Εγώ εκείνη την ημέρα είχα ακριβώς επικαλεστεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τότε στοιχεία και τους τότε μήνες, στα οποία μόλις προηγουμένως και εσείς αναφερθήκατε. Άρα, να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φυσικά και υπάρχει, οφείλεται κατά τα 2/3 στην αύξηση της τιμής της ενέργειας και όχι βεβαίως στη δυσλειτουργία της αγοράς.

Το  λέω γιατί όπως σίγουρα γνωρίζετε, η δική μου αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος της αγοράς, δεν είναι ο έλεγχος των τιμών της ενέργειας, ούτε η μείωση των φόρων. Άρα, χαίρομαι που έστω και εμμέσως αναγνωρίσατε ότι στον τομέα της δικής μου αρμοδιότητας πάμε άριστα. Ευχαριστώ για αυτό. Έστω και εμμέσως.

Έρχομαι όμως τώρα και στο μείζον. Ποια είναι η βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι έχουμε διαρκώς την τεράστια αύξηση των τιμών ενεργείας παγκοσμίως; Η μείωση, λέτε, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και μάλιστα άμεσα.

Σίγουρα, είμαι βέβαιος ότι θα θυμάστε ότι στις 9 Ιανουαρίου 2017 ήσαστε Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης με Υπουργό Ανάπτυξης τον κύριο Παπαδημητρίου, σωστά; Σας διαβάζω, λοιπόν, εκείνη την ημέρα το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης με Υπουργό τον κύριο Παπαδημητρίου και Αναπληρωτή Υπουργό εσάς:

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης. Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζονται στις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου» λέει ο κύριος Παπαδημητρίου «αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου brent χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπου αργού» και τα λοιπά και τα λοιπά. Και συνεχίζει «η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς» και τα λοιπά.

Άρα, στις 9 Ιανουαρίου 2017 ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαρίτσης όταν εμαίνετο τότε κρίση, όχι ανάλογη της σημερινής, πολύ μικρότερη αλλά κρίση με τα δεδομένα των δικών σας εποχών, στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και στην άνοδο του πετρελαίου brent, αυξήσατε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, την ίδια μέρα, κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες και 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης.

Θα ήθελα πάρα πολύ να μου εξηγήσετε τώρα στα σοβαρά, γιατί όταν είχατε εσείς την εξουσία όταν ανέβαιναν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου όχι μόνο δεν μειώνατε τον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα αλλά τον αυξάνατε κιόλας και γιατί εμείς πρέπει σε μία ακόμα μεγαλύτερη κρίση από εκείνης της εποχής να κάνουμε το ακριβώς ανάποδο; Αν αυτό καλόπιστα μου το εξηγήσετε, πολύ ευχαρίστως θα κάνουμε στην δευτερολογία μία συζήτηση.

Θα καταθέσω στα πρακτικά το tweet σας, στο οποίο λέτε ότι κακώς ανέφερα ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην ενέργεια, το έχω ακριβώς εδώ για να μην έχουμε μεταξύ μας στενοχώρια, διότι είναι κρίμα να λέω κάτι από την ΕΛΣΤΑΤ και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να με υβρίζει και μετά από δύο μήνες να το λέτε στη Βουλή σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Άρα, λοιπόν, και κλείνω αμέσως, δύο ερωτήσεις έχω να σας κάνω.

Πρώτον, γιατί εσείς σε ανάλογη κρίση, και προσωπικά εσείς, αντί να μειώσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τον αυξήσατε;

Δεύτερον, γιατί με κατηγορήσατε ψευδώς για αυτό που είπα ενώ είναι αληθές, όπως προηγουμένως είπατε;

Και θέλω και ένα τρίτο ερώτημα, μιας που μιλάμε για την ενέργεια γενικά. Θέλω πολύ να μου πείτε για αυτό που είπε ο κύριος Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα η απάντηση του κυρίου Τσίπρα για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος ήταν: «αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάγωναν τα τιμολόγια του ρεύματος».

Θέλω πάρα πολύ καλόπιστα να μου εξηγήσει ο Αλέξης Χαρίτσης πως ακριβώς αν ήσασταν κυβέρνηση στην παρούσα κρίση θα παγώνατε τις τιμές του ρεύματος και τι επίπτωση θα είχε αυτό για την ελληνική οικονομία;».

 

Δευτερολογία

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε, προσωπική επίθεση σε εσάς δεν κάνω ποτέ.  Ίσα-ίσα έχω πει πολλές φορές σας θεωρώ και καλό Υπουργό.  Πολιτική όμως αντιπαράθεση μπορούμε να έχουμε. Το γεγονός ότι όταν ήσασταν Υπουργός αυξήθηκε ο φόρος την ώρα που αυξάνονταν οι τιμές των καυσίμων είναι ένα πολιτικό γεγονός. 

Και αυτό το οποίο έθεσα στη Βουλή και αυτό το οποίο οφείλω να σας απαντήσω στο ερώτημά σας αν έχει αντιστραφεί η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι το εξής: Όχι, δεν έχει αντιστραφεί είναι η απάντηση.  Αλλά δεν μπορείτε να υποκρίνεστε πια ότι είμαστε στο 2012. Κυβερνήσατε και άρα από εδώ και μπρος κάθε σας πολιτική και κοινοβουλευτική συμπεριφορά και ερώτηση μπαίνει στο γνώμονα και το τι κάνατε όταν κυβερνήσατε. Δεν είστε, να το πω πολύ απλά, άσπιλοι, αμόλυντοι και αθώοι όπως παρουσιαζόσασταν τότε. 

Άρα, το δεδομένο είναι συγκεκριμένο και δεν το αμφισβητήσατε.  Σε ανάλογη περίπτωση, γιατί είναι ανάλογη;  Να το εξηγήσω και αυτό.  Το 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 1,2%.  Το 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 1,2%.  Άρα η περίοδος ήταν απολύτως ανάλογη.

Τώρα ως προς αυτό που είπατε πολλές φορές, ότι έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό 25ετίας.  Εγώ ποτέ δεν είπα ότι πάμε άριστα.  Ό,τι συζητάμε στην οικονομία είναι συγκριτικό πάντα και τηρουμένων των αναλογιών. Ακόμα και αυτό είναι καλό. Ξέρετε γιατί; Διότι το Βέλγιο ανακοίνωσε το μεγαλύτερό του πληθωρισμό από το 1951. Η Γερμανία το μεγαλύτερό της πληθωρισμό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερό τους πληθωρισμό από το 1970.

Με συγχωρείτε, αν ο μέσος όρος του πληθωρισμού στον πλανήτη είναι 40 και 50 χρόνια πίσω, το 25 χρόνια για εμάς είναι το μισό. Πάλι καλύτερο από τους άλλους.

Επίσης, στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία παρουσιάσατε, εσείς επειδή σας σέβομαι και ξέρω ότι το παρατηρήσατε, αλλά ίσως δεν έπρεπε να το πείτε για αντιπολιτευτικούς λόγους, ναι, έχουμε 6,2% τον Ιανουάριο. Σωστά. Γιατί; Γιατί πάει year by year. Σε ετήσια βάση. Τον Ιανουάριο όμως του ’21 είχαμε μείον 2,4%. Άρα λοιπόν η εκκίνησή μας είναι από πάρα πολύ χαμηλά, αλλά monthly, από μήνα σε μήνα, είχαμε μείον 0,3%, μία από τις καλύτερες  επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη και προσέξτε, είχαμε μείον 0,3% από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο, στο μήνα που αυξήθηκε το φυσικό αέριο λόγω Ουκρανικής κρίσης.

Δηλαδή με άνοδο της ενέργειας εμείς πέσαμε και λίγο στο γενικό πληθωρισμό. Δεν ανεβήκαμε. Άρα, δεν είναι τα πράγματα τόσο μαύρα όσο τα λέτε.

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι πάμε άριστα. Είπα ότι τηρουμένων των αναλογιών η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μας πάει πάρα πολύ καλά. Το 2021, όπως σίγουρα γνωρίζετε πια, θα κλείσουμε με έναν τεράστιο ρυθμό ανάπτυξης, πρωτοφανή για την Ελλάδα.

Το δε δικό σας επιχείρημα, «έλα μωρέ, είχαμε μεγάλη ύφεση 9% το ’20, άρα αυτόματα θα πηγαίναμε συν 9% το ’21» δεν ισχύει, καθόσον είμαστε οι μοναδικοί που το πετύχαμε σε όλη την Ευρώπη. Κανείς άλλος δεν το πέτυχε. Η Ισπανία, να πω μόνο για τους συναδέλφους, με μείον 10,8% το ’20 θα κλείσει ίσως στο 5% το ’21. Εμείς με μείον 9% το ’20, πάμε συν 9% το ’21 απ’ ότι φαίνεται. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη εθνική μας επιτυχία.

Όσον αφορά τώρα στις αγωνίες των εμπόρων που είπατε. Πρώτα απ’ όλα σίγουρα θα γνωρίζετε από τα Επιμελητήρια ότι είμαι μάλλον ο Υπουργός που μιλάει μαζί τους περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία μέρα που να  μην μιλάω με τα Επιμελητήρια.  Ούτε μία, σε όλη μου τη θητεία. Άρα, δέχομαι αυτήν την αγωνία. Θα σας πω όμως κάτι και ίσως ως Υπουργός σίγουρα θα το έχετε βιώσει. Ναι, η δουλειά των Επιμελητηρίων των Εμπόρων είναι πάντα να ζητάνε το κάτι παραπάνω.

Πριν από 1,5 χρόνο ξέρετε πόσες επιχειρήσεις λέγανε ότι θα κλείσουνε; Το θυμάστε; Όταν πηγαίνατε, μαζί ήμασταν, στη ΓΣΕΒΕΕ, στις παρουσιάσεις των διαφόρων μελετών της ΓΣΕΕ, τι λέγανε; Σε ένα χρόνο θα έχουν κλείσει 25.000 επιχειρήσεις, 40.000 επιχειρήσεις, 50.000 επιχειρήσεις. Έγινε; Όχι. Όχι μόνο από τα στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η απεδείχθη ότι άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ότι κλείσανε όλο αυτό το διάστημα, αλλά και η ανεργία έχει πέσει 5 μονάδες. Είναι δυνατόν να κλείνουν τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις και να πέφτει η ανεργία; Άρα, μην το παίρνετε και τόσο τοις μετρητοίς. Δουλειά τους είναι να γκρινιάζουν και να διεκδικούν.

Εγώ έμπορος είμαι από τα 12 μου χρόνια. Έμπορος που θα σου πει, «τι καλά που πάω», «είμαι τρισευτυχισμένος», «έχω γεμίσει τις τσέπες μου με λεφτά», δεν υπάρχει στον πλανήτη. Δεν υπάρχει. Είναι η φύση του εμπορίου τέτοια.  Πάντα θα γκρινιάζει.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν 44 δις, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου που μου είπατε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο του ’22 έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Κλείνω αμέσως, αλλά θέλω να σας πω κάτι τελευταίο για να ξέρετε. Έβγαινε στα κανάλια ένας Πρόεδρος Επιμελητηρίου, δεν λέω ποιος, μετά από κάποια μέτρα που ανακοινώναμε και έλεγε, «έχουμε πτώση από τα μέτρα 50%».

Τον παίρνω τηλέφωνο και του λέω, επειδή πια έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών και όπως κάνετε εσείς «Ζ» ταμειακής μηχανής, κάνει και το κράτος «Ζ» με τον ΦΠΑ κάθε μέρα, ελάτε αύριο να κάνουμε μία συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο ώστε να δούμε και εσείς προσωπικά αλλά και όλος ο κλάδος, πόσο «Ζ» κάνατε χθες. Σταμάτησε να το λέει. Δεν το ξανάπε ποτέ. Άρα, σήμερα έχουμε σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών και μπορούμε να ξέρουμε τον πραγματικό τζίρο. Ευχαριστώ πολύ».

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=EOCs0nwLaUM

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας