Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ ευρώ, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως τόνισε την Τετάρτη (30/3) σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέχεια και των χθεσινών αναφορών του Πρωθυπουργού.
Όπως, είπε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 2 δις αλλά πως «θα είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον, τις οποίες», είπε, «δεν έχουμε ακόμη επεξεργασθεί και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις». Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πιο υψηλά από το μέσο όρο της ΕΕ, γι' αυτό και δεν μπορεί η άνοδος των δαπανών που τώρα προωθείται να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί άσχημα και στις αγορές», επεσήμανε, ενώ επανέλαβε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 40 δισ. ευρώ . Συμπλήρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο και είπε χαρακτηριστικά πως την κυβέρνηση την προβληματίζει πως θα πάρει τα βέλτιστα μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων. Επίσης, ανέφερε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί πρόσθετη βοήθεια.
«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και σε τουρισμό και εστίαση
Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και δεν θα χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση και ανέφερε πως παραμένει ο στόχος το 2023 να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική»
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική. Στη συνέχεια είπε πως όταν έχουμε εξωγενείς κρίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους το 2023, σημείωσε ότι «θα το δούμε το Μάιο και πως εξελίσσεται μακροοικονομικά η κατάσταση στην Ευρώπη». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να είμαστε σοβαροί στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Στη συνέχεια σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει έγκαιρα για το ταμειακό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και είπε πως δεν αρκεί η υψηλή ανάπτυξη, καθώς θα πρέπει να είναι και διατηρήσιμη. «Υπάρχει μία παράμετρος αβεβαιότητας που προσμετράται», είπε, «αλλά τα σημάδια στην αγορά από τις συμφωνίες που προχωρούν δείχνουν πως υπάρχει ανθεκτικότητα», κατέληξε.