Μενού Ροή
Σε αναζήτηση “εθνικών ενεργειακών αναχωμάτων” η κυβέρνηση - Νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ στην υιοθέτηση ρεαλιστικών και άμεσων πολιτικών ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας, σήμερα, το απόγευμα, αναμένεται, με βάση πληροφορίες, να λάβει χώρα και νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή στελεχών του οικονομικού επιτελείου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και πάλι η κατάσταση μετά και τη χθεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΝ της ΕΕ, να σταθμιστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, τόσο για την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος όσο και για μέτρα άμεσων ενισχύσεων που θα είναι αυτά που θα ισχύσουν και το Μάιο. Βέβαια αναμένονται κι εν όψει του Συνεδρίου της ΝΔ να εκτιμηθεί και ο χρόνος των ανακοινώσεων για τα νέα εθνικά μέτρα που πλέον είναι τα μόνα άμεσα και απτά.

Βέβαια τα δημοσιονομικά της όλης υπόθεσης προβληματίζουν αλλά όπως φαίνεται περιθώρια για αναβολές δεν υπάρχουν. Χθες, μάλιστα, για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συμμετοχή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

“Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία” υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και προσέθεσε: “Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας..

Πακέτο που φτάνει τα 5 δισεκ.

Στο μεταξύ υπερβαίνει, όπως φαίνεται, τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ο “συνολικός” λογαριασμός για φέτος για τα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας πάνω από 3,6 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ως το τέλος του έτους το σημερινό μοντέλο των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ με αυτά που έχουν ήδη δοθεί το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 4,3 δισ ευρώ, με το μεγαλύτερο “βάρος” προς ώρας να το σηκώνει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μάλιστα, έως 2 δις ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν, από τον Μάιο και μετά από τα πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, δηλαδή του λογαριασμού που αποπληρώνει τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπρόσθετα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, έχουν συμπεριληφθεί και τα υπόλοιπα μέτρα εισοδηματικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις καυσίμων, επιταγή ακρίβειας κ.λ.π.) ύψους 0,4% του ΑΕΠ, που με βάση το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν από τα υπόλοιπα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Με βάση πληροφορίες θα είναι ένα ποσό περίπου 800- 900 εκ ευρώ και αναπόφευκτα, όπως έχει ήδη γίνει παραδεκτό και μέσα από την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα επηρεάσει το έλλειμμα.

Με βάση, ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχονται στα 324 εκατ. ευρώ, στα 130 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα και στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιδότηση θέρμανσης.

Στο Πρόγραμμα επαναλαμβάνεται επίσης ότι τον Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκαν για τον τακτικό προϋπολογισμό συμπληρωματικές χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Όπως σημειώνεται μέρος αυτού του προϋπολογισμού διατέθηκε σε κάποια μέτρα και τα υπόλοιπα προορίζονται να καλύψουν δαπάνες καθώς και πιθανά πρόσθετα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση πάντως το Πρόγραμμα Σταθερότητας το εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα να είναι μεγαλύτερο (2% στο βασικό σενάριο), ως αποτέλεσμα πρόσθετων μέτρων στήριξης απέναντι σε εντονότερα πληθωριστικά φαινόμενα. Πρακτικά ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης θα ανέβει πολύ παραπάνω από τα 5 δισ ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας