Χωρίς άμεση λήξη φαίνεται να είναι το ράλι τιμών, που ήδη δημιουργεί μεγάλα ζητήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανοδική πορεία του γενικού Δείκτη τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο, ενδεχομένως και τον Ιούλιο. Εκτιμάται, δε, ότι μετά τις παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξει ένα "φρένο" από τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς, τότε θα αρχίσουν να λειτουργούν οι τελευταίες παρεμβάσεις ενώ και η σύγκριση των φετινών τιμών θα γίνεται με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές του περσινού καλοκαιριού.
Ωστόσο, προς ώρας, όπως καταφαίνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα μέτρα έχουν περιορισμένο αποτύπωμα, κι έτσι οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μια ΄άκρως δύσκολη κατάσταση με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Είναι ενδεικτικό ότι η επιδότηση 15 λεπτών στην τιμή του ντίζελ κίνησης, ενώ δόθηκε την 1η Απριλίου, έφτασε στην αντλία μετά από δύο εβδομάδες. Σταδιακά, έτσι, ως τα μέσα του μηνός, η τιμή στα πρατήρια έπεσε πράγματι, ακόμα και κάτω από 1,8 λεπτά, στα 1,795 ευρώ το λίτρο (-0,173 ευρώ). Ώσπου να κλείσει ο μήνας όμως, η τιμή ανέβηκε στα 1,852. Δηλαδή η κυβέρνηση επιδότησε κατά 8,8% την τιμή, αλλά η μείωση “προσγειώθηκε” στο 5,9%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το όφελος για τον καταναλωτή ήταν ακόμη μικρότερο καθώς η όποια παρέμβαση εξανεμίστηκε καθώς από τα μισά του μήνα ήρθαν νέες διεθνείς αυξήσεις που “ροκάνισα” μεγάλο μέρος της κρατικής επιδότησης, κι έτσι η μηνιαία μείωση τιμής καταγράφηκε στα 1,9%! Το όφελος για τον καταναλωτή και η επίπτωση στον Εθνικό Δείκτη Τιμών αποκαλύπτεται πως ήταν τελικά μηδενική (μόλις… -0,01 μονάδα του Δείκτη Τιμών από Μάρτιο σε Απρίλιο)!
Το ρεύμα
Επιπλέον, όπως καταφαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι λογαριασμοί ρεύματος και η διάδοση αυτών των αυξήσεων στα τρόφιμα αποτελούν ένα μεγάλο ζήτημα. Ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να «κόψει» τις μετακινήσεις με ΙΧ καθώς στο τομείς αυτό είναι μεγάλες.
Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση “βλέπει” συνέχιση του ανοδικού σπιράλ. “Αναμένουμε κορύφωση τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού” τόνιζε χαρακτηριστικά χθες σε δημοσιογραφικό “πηγαδάκι” στέλεχος της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποκλιμάκωση αναμένεται από την αρχή του δευτέρου εξαμήνου. Όπως ανέφερε σταδιακά μέσα στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις, αναδρομικές και μη, που έχουν ανακοινωθεί και έτσι υπάρχει προσδοκία για μια συγκράτηση των λειτουργικών κοστολογίων, που συμπαρασύρουν και τις τιμές στο “ράφι” αλλά και την προσφορά υπηρεσιών. Βέβαια, ήδη οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλα βάρη από τους λογαριασμούς ενέργειας με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της αγοράς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα είναι αρκετές οι ενισχύσεις που θα λάβουν για να βγουν χωρίς σοβαρά “τραύματα” από την όλη “περιπέτεια”.
Η εκτίναξη τιμών
Πάντως με δεδομένο ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 10,2% σε ετήσια βάση, από αύξηση 8,9% τον Μάρτιο δείχνει ότι το “κούρεμα” των εισοδημάτων δεν έχει τέλος με κύριο “θύμα” τους ευάλωτους που βασίζουν την καθημερινή τους δαπάνη κύρια σε βασικά αγαθά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στερεά καύσιμα (5,3%).
Ταυτόχρονα, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα σε: Έλαια και λίπη (22%), Κρέατα γενικά (14,1%), Λαχανικά γενικά (13,8%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%), Ψωμί και δημητριακά (10%), Φρούτα νωπά (8,6%), Καφές- κακάο- τσάι (7,1%), Λοιπά τρόφιμα (5,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%) και Ψάρια γενικά (3,2%).