Ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση των επιδοτήσεων στα καύσιμα κίνησης μέχρι το τέλος του χρόνου, ανάλογα με την πορεία των τιμών, την ύπαρξη διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, αλλά και του ύψους των επιδοτήσεων για το ρεύμα άφησε μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. «Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» ξεκαθάρισε.
Θέρμανση
Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».
Τα “μέτωπα”
«Τα καύσιμα είναι ένα ανοιχτό μέτωπο, μετά τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον είναι η τιμή της ενέργειας, του φυσικού αερίου. Κι έχουμε να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από τις αρχές του 2023, ένα κόστος 450 εκατ. ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι νωρίς για να πει ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας σε δύο μήνες, εξηγώντας έτσι γιατί δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
«Δεν μπορώ να σας πω τι θα πούμε στη Θεσσαλονίκη και τι θα γίνει από το φθινόπωρο» είπε αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Όλα αυτά είναι μέτρα δισ. ευρώ και θέλει μία προσοχή».
Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει και το news247.gr, έρχεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός μετά τις σταθμίσεις της πορείας του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο, αλλά και των εσόδων για το 8μηνο. Αναμένεται, δε, να γίνει το φθινόπωρο, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα. Βέβαια, υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, για το αν π.χ. οι δαπάνες θα είναι επιπλέον 1 δισεκ. ευρώ ή αν η συνολική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ).
Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.
«Η έννοια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι καθαρά τεχνική έννοια. Η ουσία είναι αν η πορεία της οικονομίας είναι η ορθή, κι αν δημιουργείται το δημοσιονομικό περιθώριο για να βοηθηθεί η οικονομία, η κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, οι πολίτες με συνέπεια πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δημόσια τους ευχαριστώ για αυτό, και πάνε και πολύ καλά και οι επενδύσεις. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν περισσότερες δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο» είπε συγκεκριμένα.
Ευρωπαϊκή λύση
Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους». Για το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων, κι αν αυτές θα γίνουν στην ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Δεν ξέρει ακόμα και εξαρτάται από την εικόνα της οικονομίας και τις προοπτικές αυτής. Οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται όχι με εκλογικούς ή πολιτικούς λόγους, αλλά με σύστημα κι έχοντας πρώτα καλή εικόνα του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».