Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, ως συνέπεια των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου λόγω του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, η αυστριακή κυβέρνηση ζητά μια λύση σε επίπεδο ΕΕ για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η 25ετής διαδικασία σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ οδήγησε σε δύο όρους που αποτελούν κοινό τόπο: οριακή τιμολόγηση και αξιοκρατική σειρά. Με τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο να είναι οι τελευταίοι που τίθενται σε λειτουργία και οι πιο ακριβοί, η τιμή παραγωγής τους εφαρμόζεται σε όλη την ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά. Οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν το υποπροϊόν αυτού του σχεδιασμού της αγοράς: τις σημερινές υψηλές τιμές.
«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που λαμβάνει χώρα σήμερα στις αγορές ενέργειας», δήλωσε την Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης.
Αυτό θα ήταν εφικτό μόνο μέσω μιας «ευρωπαϊκής λύσης», πρόσθεσε. Ο Νεχάμερ συζήτησε το θέμα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Την Παρασκευή (26 Αυγούστου), οι Τσέχοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγκαλέσουν άλλη μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. «Το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της προγραμματισμένης έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ», δήλωσε ο Νεχάμερ.
Η κυβέρνηση θέλει να «αποσυνδέσει» τις τιμές της ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και η τιμή να είναι πιο κοντά στο «πραγματικό» κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ παράγεται με πολύ μικρό κόστος από πυρηνικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Πούτιν να αποφασίζει καθημερινά για την ευρωπαϊκή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας! Όμως, ο σημερινός χειρισμός της τάξης ισχύος οδηγεί ακριβώς σε αυτό», υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει την πλήρη κατάργηση της ισχύουσας τάξης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε την Παρασκευή (26 Αυγούστου) σχέδια για τη διοχέτευση απροσδόκητων κερδών προς τους καταναλωτές.
Πηγή: euractiv.gr