Μια σειρά από βαριά κυβερνητικά ονόματα περιέγραψαν τις προτεραιότητές τους για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας το 2023, με την ελπίδα να δείξουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι «η κυβερνητική παρέμβαση έχει αποδώσει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μαιρ.
«Η Γαλλία κατέχει μια στρατηγική γεωγραφική θέση για την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έρχεται από τις ΗΠΑ στην υπόλοιπη ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (14 Σεπτεμβρίου) η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, υποστηρίζοντας ότι μόνο η «αλληλεγγύη της ΕΕ» και οι καθημερινές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενέργεια μπορούν να αποτρέψουν μια κρίση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Εάν όλοι αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, δεν θα υπάρξουν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», πρόσθεσε η Μπορν, υποστηρίζοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία ευαισθητοποίησης θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου για να ενθαρρύνει όλους τους Γάλλους πολίτες να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 10%.
Ο διαχειριστής των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας RTE ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στην ημέρα τη λειτουργία ενός εργαλείου «παρακολούθησης της κατανάλωσης», ώστε οι πολίτες να προειδοποιούνται όταν τα επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μπορούν να αλλάξουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.
Οι υπουργοί αναγνώρισαν την ύπαρξη «δυσανάλογων» τιμών που καθορίζονται από τις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των μελλοντικών μεταβολών των τιμών της αγοράς. Ενώ ο Λε Μαιρ εξέφραζε πάντοτε την άρνησή του για οποιονδήποτε προσωρινό έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες, η Μπορν συντάχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε την Τετάρτη, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, ότι θα απαιτηθεί «συνεισφορά αλληλεγγύης» από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές θα κυνηγηθούν επίσης – η γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το θέμα αυτό σχετικά με συγκεκριμένες, μη κατονομαζόμενες εταιρείες.
Η Μπορν ζήτησε επίσης την αλληλεγγύη της ΕΕ και επανέλαβε την προθυμία της Γαλλίας να αναδιανείμει το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τις ΗΠΑ αφού υποστεί επεξεργασία από τους γαλλικούς πλωτούς τερματικούς σταθμούς.
Η ενεργειακή ασπίδα (“bouclier tarifaire”), η οποία εισήχθη τον Οκτώβριο του 2021, θα μεταφερθεί επίσης στο 2023, αφού θεωρήθηκε ότι το μέτρο θα έληγε στο τέλος του τρέχοντος έτους. Κατά μέσο όρο, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25 ευρώ μηνιαίως το 2023 σε σύγκριση με το 2022 – αντί για τα σκληρά 200 ευρώ, χωρίς την ενεργειακή ασπίδα. Θα γίνει επίσης μεταφορά μετρητών ύψους 100 ή 200 ευρώ στα φτωχότερα νοικοκυριά.
Ο Μπρούνο Λε Μαιρ ξεκαθάρισε ότι ελπίζει να δει αυτή την ενεργειακή ασπίδα «να εκτείνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
Η Γαλλία δαπανά το 2,2% του ΑΕΠ της για τη «θωράκιση ιδιωτών και επιχειρήσεων» από μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Λε Μαιρ. Αυτό συγκρίνεται με το 3,2% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία – αν και μόλις ανακοινώθηκαν νέα μέτρα – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: euractiv.gr