Μενού Ροή
Οικονόμου για Τσίπρα στη ΔΕΘ:  Ποια ΔΕΗ οραματίζεται; Αυτή που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας;

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας αγγίζουν τα 25 δισεκ. ευρώ. Είναι  υποσχέσεις ανεφάρμοστες, δεν τις εννοεί, και ξέρει ότι δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει, και γι’ αυτό τις λέει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Τα μέτρα Τσίπρα οδηγούν σε νέο μνημόνιο ή σε τεράστια αύξηση φορών για τη μεσαία τάξη» προειδοποίησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως εξήγησε, με το «καλημέρα» τα μέτρα σημαίνουν 10% αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος και «ντουγρού» σε νέο μνημόνιο. «Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα επανακρατικοποίησει τη ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ οραματίζεται; αυτή που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας; Με ποιο τρόπο η χρεοκοπημένη ΔΕΗ θα μπορέσει να επενδύσει στις ΑΠΕ;» διερωτήθηκε. «Μόνο τα ενεργειακά μέτρα είναι γύρω στα 16 δισεκ. ευρώ» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν εφάρμοσε ποτέ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φάνταζε χθες όχι ρεαλιστικό, αλλά και μίζερο, ενώ ο Μητσοτάκης υλοποιεί και παραπάνω από όσα υπόσχεται».

«Στα μέτρα που εξαγγέλλονται θα πρέπει να υπάρχει αλήθεια και ειλικρίνεια και να μην υποκρύπτουν καταστροφική πορεία για τη χώρα που θα πληρώσει κυρίως η κοινωνία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

Αυτά που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε χθες με έναν πρώτο, πρόχειρο προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 20 δισ., αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει με το «καλημέρα» 10% αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος. Ας αφήσουμε την παράμετρο ότι ο κ. Τσίπρας έχει εύκολα τα λόγια. Στη Θεσσαλονίκη μας έχει συνηθίσει σε υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό και μια σειρά από υποσχέσεις ανεφάρμοστες, που σε καμία περίπτωση δεν τις εννοεί και ξέρει ότι δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Σε περίπτωση που τα εφάρμοζε, θα σήμαιναν κατευθείαν το να οδηγηθεί η χώρα σε καινούργιο μνημόνιο ή σε τεράστια αύξηση φόρων για τη μεσαία τάξη. Δύο συμπεράσματα προκύπτουν: Ή οδηγεί τη χώρα συνειδητά σε νέα φτωχοποίηση και νέο μνημόνιο, εκτοξεύοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά δέκα μονάδες ή υποκρύπτει τεράστια φορολόγηση.

Όταν λέει «επανακρατικοποιώ τη Δ.Ε.Η.», τι οραματίζεται; Τη Δ.Ε.Η. εκείνη που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας; Με ποιον τρόπο μια επανακρατικοποιημένη Δ.Ε.Η., στα όρια της χρεοκοπίας, θα μπορέσει να επενδύσει στις Α.Π.Ε.; Ο κόσμος πλέον ξέρει, έμαθε, θυμάται. Μόνο οι εξαγγελίες για τα ενεργειακά που είπε είναι γύρω στα 16 δισ.. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το κόστος όλων αυτών που εξήγγειλε χθες. Οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι, με βάση τα μεγέθη που ξέρουμε. Γενικώς, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα θέμα με τους αριθμούς. Ακολουθούν την οικονομική σχολή των «Tsipronomics», όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα, που ενδεχομένως τους βολεύει στο να κατασκευάζουν αυτή την πραγματικότητα. Δύο, όμως, είναι οι βασικές γενικές παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα:

Καμία σοβαρότητα και καμία υπευθυνότητα. Καμία σοβαρότητα, γιατί ο κ. Τσίπρας, χθες, είχε μια ευκαιρία να αποδείξει ότι και καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο -σε τι συγκυρία βρισκόμαστε και με τι είναι αντιμέτωποι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί- και ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη της πολιτικής του διαδρομής.

Και καμία υπευθυνότητα, γιατί αυτό που έκανε χθες, οδήγησε στο να φαίνεται το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» έως και μίζερο. Απέναντι σε έναν Τσίπρα, έχουμε έναν Μητσοτάκη, ο οποίος, από όσα συνετά υπόσχεται, πραγματοποιεί και παραπάνω. Έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να μην κινδυνεύει να ξαναμπεί σε εποπτείες, να μην κινδυνεύει να ξαναμπεί σε μνημόνια.

Η Κυβέρνηση στο πλευρό της κοινωνίας

Η Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να παρέχει οριζόντια ενίσχυση σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους. Δεν σταματά αυτό, να είναι ήσυχος ο κόσμος. Θα εξακολουθεί να υπάρχει για όλους ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με μια πριμοδότηση σε αυτούς που κάνουν εξοικονόμηση. Θα υπάρχει ενίσχυση για το φυσικό αέριο, αυξημένο το επίδομα θέρμανσης. Διατίμηση, πολύ πιθανόν, στο πέλλετ και στα ξύλα, για να βοηθήσουμε και τον κόσμο εκεί, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια ανισορροπία στην αγορά. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση στα διυλιστήρια, όπου εκεί θα επιδιώξουμε, ό,τι προκύψει, να πάει στον καταναλωτή. Να πέσει η τιμή στην αντλία και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Είναι συνεχόμενα τα μηνύματα που παίρνει η Άγκυρα ότι είναι τελείως αδιέξοδη αυτή η πολιτική, η ρητορική της και οι προκλήσεις που κάνει στο πεδίο. Τελευταίο παράδειγμα, η επανέναρξη της διαδικασίας εξοπλισμού από τις Η.Π.Α. στην Κύπρο. Είναι άλλο ένα μήνυμα ότι οι αδιέξοδες αυτές κινήσεις, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η συνεχής προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας όχι μόνο δεν πανικοβάλλουν την Ελλάδα, αλλά δεν περνούν διεθνώς.

Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, τον νου μας εκεί που πρέπει, στα σύνορα της χώρας μας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξαναϋπάρξει «ξέφραγο αμπέλι». Το κάνουμε και στο Αιγαίο, με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και στον Έβρο με τον φράχτη, ο οποίος θα επεκταθεί σταδιακά ώστε να καλύψει όλο το μήκος του ποταμού, με τους συνοριοφύλακες, με τους ανθρώπους εκεί, πάντα σεβόμενοι τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και τους διεθνείς νόμους και κανόνες. Έχοντας κατά νου ένα βασικό πράγμα: Η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να τα φυλάμε απέναντι σε κάθε απειλή. σε κάθε υβριδική απειλή.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί συστηματικά τον πόνο των δυστυχισμένων ανθρώπων για να δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είδαμε την Μ.Κ.Ο., που βγήκε και ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι οι 38 μετανάστες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο. Τι ήταν αυτό; Προπαγάνδα της Τουρκίας, την οποία, δυστυχώς -γιατί αυτό είναι το πολιτικό θέμα- έσπευσαν, ελαφρά τη καρδία, να υιοθετήσουν και κάποιες πολιτικές δυνάμεις εδώ. Το ζήτημα δεν είναι να το περιορίσουμε μόνο σε μια αντιπολιτευτική λογική. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν, ελαφρά τη καρδία, υιοθετούνται φήμες, οι οποίες δεν θίγουν την Κυβέρνηση, θίγουν την Πατρίδα.

Για τις εκλογές, τα διλήμματα και τα διακυβεύματα

Από τη μια, έχουμε αυτά που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έρχονται και κουμπώνουν απολύτως με την απόπειρα επανασύστασης της παρέας, της ομάδας «καταστροφική διακυβέρνηση 2015-2019», του κ. Βαρουφάκη. Τα χθεσινά είχαν πολύ άρωμα και αύρα Βαρουφάκη. Δηλαδή, εξηγείται, πώς πιστεύουν ότι πρέπει να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν. Από τη μια, μια επανασυγκρότηση του μετώπου της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, με τους φόρους, με τις κλειστές τράπεζες, με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με μια Ελλάδα που το Αιγαίο δεν έχει σύνορα, με Τσίπρα, με Βαρουφάκη, με τον κ. Ανδρουλάκη, με τον οποίον από ό,τι φαίνεται υπάρχει το εξής θέμα: Συνήθως, όταν απαντά κανείς, λες «καλώς», «κακώς», «μάλιστα», «συμφωνώ», «διαφωνώ». Όταν απαντά ο κ. Ανδρουλάκης η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο στόμα να πεις είναι, «δηλαδή;». Όταν απαντάει στο μυαλό στα κρίσιμα, η λέξη και η σκέψη που σου έρχεται είναι «δηλαδή;». Αυτό είναι δικό του θέμα. Από την άλλη έχουμε μια καθαρή πρόταση προς τους Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα. Ο τόπος μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας, χρειάζεται αυτοδύναμη, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στον προσανατολισμό που θέλουμε να έχει η χώρα την επόμενη μέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας