Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης (Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής), η βράβευση των νικητών του Διαγωνισμού Ζωγραφικής για παιδιά και νέους που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (10-18 Σεπτεμβρίου 2022), με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Πράσινες Πόλεις – Προστατεύουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας».
Βραβεύτηκαν δύο μαθήτριες και μια φοιτήτρια που συμμετείχαν αντίστοιχα στις τρεις κατηγορίες του Διαγωνισμού που αφορούσαν:
1η κατηγορία: ηλικίες έως 12 ετών (μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού)
2η κατηγορία: ηλικίες πό 13 έως 18 ετών (μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου)
3η κατηγορία: ηλικίες άνω των 18 ετών (φοιτητές/φοιτήτριες).
Για την 1η κατηγορία βραβεύτηκε το έργο της Σταυρούλας Γκουζκούνη (11 ετών), για τη 2η κατηγορία το έργο της Στεφανίας Εζανίδου (14 ετών) και για την 3η κατηγορία το έργο της Μαργαρίτας Καρασαββίδου (20 ετών).
Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Λάββα και η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δόμνα Μίκα-Κακανά.
Στις τρεις νικήτριες δόθηκε ως βραβείο ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού και η ανάδειξη – μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας – της σημαντικής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του πλανήτη μας.
Σημειώνεται πως στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων συμμετείχαν οι: Δημήτριος Παπαντώνης, Μέλος της Ολομέλειας ΡΑΕ, τ. Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Στέλλα Λάββα, Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Γιώργος Τσακίρης, Καθηγητής Ζωγραφικής ΑΠΘ, Λάμπρος Ψυρράκης, Καθηγητής Ζωγραφικής/Διευθυντής του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΠΘ και Άρης Κατσιλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γλυπτικής/Διευθυντή του Εργαστηρίου Γλυπτικής ΑΠΘ.
Συνολικά στον Διαγωνισμό συμμετείχαν με έργο τους 643 άτομα και συγκεκριμένα 494 στην 1η κατηγορία, 86 στη 2η και 63 στην 3η κατηγορία.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών προερχόταν από δημόσια σχολεία διαφόρων πόλεων της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Βέροια, Νάουσα, Καρδίτσα, Φλώρινα, Καστοριά, Μακρυχώρι Ημαθίας, Αλεξάνδρειας Ημαθίας κτλ) και των φοιτητών/φοιτητριών από διάφορα πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Πάντειο Πανεπιστήμιο κτλ.).