Μενού Ροή
Επαγρύπνηση εφιστούν οι Βρυξέλλες ενόψει επίσκεψης Σολτς στο Πεκίνο

Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε τη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου) ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κίνα είναι αντίπαλος της ΕΕ και ότι δεν πρέπει να είναι αφελείς κάθε φορά που εγκρίνουν κινεζικές επενδύσεις.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν φάνηκε να απευθύνονται εν μέρει στη Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Πεκίνο την Παρασκευή.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει περάσει μια σειρά αμυντικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τον καλύτερο έλεγχο των επενδύσεων από κρατικούς ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αντίπαλες δυνάμεις δεν αποκτούν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην Ένωση.

Ωστόσο, πολλοί διπλωμάτες έχουν μπερδευτεί από την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να εγκρίνει την πώληση μεριδίου στο λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο της χώρας, σε κινεζική εταιρεία.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπρετόν δήλωσε ότι «προτίμησε» την απόφαση να πωληθεί μόνο το 25% του τερματικού σταθμού στην κινεζική Cosco από την αρχική πρόταση, η οποία θα πωλούσε στην Κίνα περισσότερο από το ένα τρίτο και θα της έδινε μειοψηφία αποκλεισμού.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε.

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι από τότε που η ΕΕ χαρακτήρισε την Κίνα ως «συστημικό αντίπαλο» το 2019, η ΕΕ είχε υιοθετήσει μια σειρά μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μπλοκάρουν τις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να τα χρησιμοποιήσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», δήλωσε ο Μπρετόν.

Η επίσκεψη του Σολτς στο Πεκίνο θα είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της ΕΕ από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Αντιμετώπισε επικρίσεις εν όψει του ταξιδιού για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Cosco να επενδύσει στο Αμβούργο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού του, εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική επιρροή σε κρίσιμες υποδομές.

Γαλλικές και γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει στον Σολτς να πάνε μαζί στο Πεκίνο για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας της ΕΕ στο Πεκίνο και να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως κινεζικές προσπάθειες να παίξουν τη μία χώρα έναντι της άλλης.

Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε την πρόταση του Μακρόν, ανέφεραν οι πηγές.

Ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι του Σολτς, ο Μπρετόν δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενωτική προσέγγιση.

«Είναι πολύ σημαντικό η συμπεριφορά των κρατών μελών απέναντι στην Κίνα… να αλλάξει με τρόπο που να είναι περισσότερο συντονισμένος παρά ατομικά καθοδηγούμενος, όπως προφανώς θέλει η Κίνα», είπε.

Η πιο αμυντική προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα ήταν αποτέλεσμα της στάσης του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που είδε τις κινεζικές αρχές να εκμεταλλεύονται την εξάρτηση των χωρών από την Κίνα για εξοπλισμό όπως οι μάσκες προσώπου για να αποκτήσουν διπλωματική επιρροή, είπε.

«Δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά», δήλωσε ο Μπρετόν. «Η εποχή της αφέλειας έχει τελειώσει. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ανοιχτή, με προϋποθέσεις».

Προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες που μπήκαν στον πειρασμό να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα ότι το έκαναν με δική τους ευθύνη σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο «αυταρχική».

Η γερμανική BASF δήλωσε ότι θα μειώσει «μόνιμα» το μέγεθος των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεών της λόγω της τριπλής επιβάρυνσης από την υποτονική ανάπτυξη, το υψηλό ενεργειακό κόστος και την υπερβολική ρύθμιση, και σχεδίασε επέκταση στην Κίνα αντ’ αυτού.

«Υπάρχουν αβεβαιότητες για τις εταιρείες που παίζουν αυτό το στοίχημα», δήλωσε ο Μπρετόν. «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο να εδρεύεις στην Ευρώπη, με το κράτος δικαίου, την προστασία των εταιρειών και την διαφάνεια», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας