Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αμφισβήτησε τη συνεργασία των Βρυξελλών για την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία έχει ήδη επιδείξει υπερβολικά μεγάλη καλή θέληση στη διαδικασία.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Πολωνία αγωνίζεται να λάβει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ που της διατέθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Για να λάβει τα κονδύλια, η Πολωνία πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις ή τα «ορόσημα» που έχει θέσει η Επιτροπή.
Μεταξύ των «ορόσημων», η Πολωνία έχει μέχρι στιγμής διαλύσει μόνο το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θεωρήθηκε πολιτικοποιημένο και παράνομο από εξωτερικούς παρατηρητές. Τις τελευταίες ημέρες, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε εκπληρώσει ένα ακόμη από τα έξι εναπομείναντα αιτήματα της Επιτροπής.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sieci, ωστόσο, ο Ντούντα εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνέχιση της συνεργασίας με τις Βρυξέλλες.
«Δεν θα δώσω άλλες απαντήσεις σε προτάσεις από αυτή την πλευρά. (…) Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουμε χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», δήλωσε στη συνέντευξη, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύθηκε το Σάββατο από τη διαδικτυακή πύλη wpolityce.pl.
«Δεν πιστεύω ότι η συνέχιση της ικανοποίησης των προσδοκιών αυτής της πλευράς θα φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η πολωνική πλευρά έχει επιδείξει υπερβολικά μεγάλη καλή θέληση», είπε.
«Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια ομάδα από την Πολωνία που ακολουθεί μια πολιτική αντίθετη με τα βασικά συμφέροντα του πολωνικού κράτους και χαίρεται όταν η Πολωνία πλήττεται στις Βρυξέλλες. Λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά αυτά είναι τα γεγονότα», είπε, αναφερόμενος στη φιλελεύθερη αριστερά της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως λέει, «θέλει να επιφέρει αλλαγή εξουσίας στην Πολωνία με κάθε κόστος».
Ωστόσο, από τον Ιούνιο, ο Ντούντα είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Παρουσίασε το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα αιτήματα της ΕΕ.
Πηγή: Euractiv.gr