Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική και επέμεινε στη διατήρηση εγκάρδιων σχέσεων με τις ΗΠΑ ενόψει των εξαμηνιαίων διαβουλεύσεων.
Το εξαμηνιαίο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας έχει καταστεί φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για εμπορικά θέματα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ από την έναρξή του τον Ιούνιο του 2021. Οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων βρίσκονται στο ναδίρ μετά την αγανάκτηση της ΕΕ ενόψει της Πράξης Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) – ένα πακέτο καθαρής βιομηχανικής πολιτικής ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που θα πάει στη συνεδρίαση στις 5 Δεκεμβρίου.
«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού προκαλεί ανησυχίες και εδώ στην Ευρώπη, σε ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο για τη βιομηχανία και την οικονομία μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους φοιτητές του Κολλεγίου της Ευρώπης την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου).
Ξεχώρισε τρεις πτυχές του ΙΡΑ: τη λογική «Αγοράστε Αμερικανικά» που στηρίζει τμήματα του συστήματος επιδοτήσεων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που παράγουν στην Αμερική και «τις επιδοτήσεις παραγωγής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν αγώνα επιδοτήσεων».
Αυτό θα είχε πραγματικές επιπτώσεις στην επιλογή του τόπου παραγωγής των εταιρειών. «Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες παραγωγών που σκέφτονται να μεταφέρουν μελλοντικές επενδύσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η πρόκληση φαίνεται τόσο δραστική που η Επιτροπή μπορεί να υποχωρήσει και πάλι για να περιορίσει τις κρατικές ενισχύσεις. «Πρέπει να προσαρμόσουμε τους δικούς μας κανόνες για να διευκολύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση», τόνισε.
Η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα τόσο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα όσο και για τις χώρες με βαθιές τσέπες. Με εντολή του Βερολίνου, οι Βρυξέλλες τετραπλασίασαν το όριο για τις κρατικές ενισχύσεις χωρίς ερωτήσεις μέσω του «Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης» από 500.000 ευρώ σε 2 εκατομμύρια ευρώ πριν από λίγο καιρό.
Κατά σύμπτωση, αυτό ταίριαζε με αίτημα της BusinessEurope τον Οκτώβριο. Για τις καθαρές τεχνολογίες, η ευρωπαϊκή ένωση επιχειρήσεων ζήτησε για τελευταία φορά στα τέλη του 2021 τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις «καθαρής τεχνολογίας».
«Οι κρατικές ενισχύσεις είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο εδώ στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν.
Ωστόσο, ενώ η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε την ανάγκη για περισσότερες κρατικές ενισχύσεις, προειδοποίησε επίσης για τις στρεβλώσεις που θα προκαλούσαν ακόμη περισσότερες κρατικές ενισχύσεις από μεμονωμένα κράτη μέλη στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Νέα κονδύλια της ΕΕ;
«Στόχος της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής μας είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία να είναι ηγέτης στην καθαρή μετάβαση», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Αυτό θα σήμαινε ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης, αλλά και «νέα και πρόσθετη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ».
Σε συνέντευξή του στην Journal du Dimanche, που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενιαία αγορά, ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν, επέμεινε ότι η ΕΕ «πρέπει επίσης να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός μαζικού σχεδίου στήριξης της βιομηχανίας».
Ο Μπρετόν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ ενός νέου γύρου κοινού χρέους της ΕΕ. «Δεδομένου ότι δεν έχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την ίδια ικανότητα χρέους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να δανείζονται με τους ίδιους όρους», πρόσθεσε. Το ποσό που πρότεινε είναι 350 δισεκατομμύρια ευρώ, 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, για να αντιστοιχηθεί με τον ΙΡΑ.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περάσει τον IRA. Η Κίνα βοηθάει μαζικά τις εταιρείες της και προσπαθεί να προσελκύσει τις δικές μας. Είναι στο χέρι μας, και κανενός άλλου, να σχεδιάσουμε την απάντησή μας», τόνισε ο Μπρετόν.
Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε την ιδέα ενός «Ταμείου Κυριαρχίας», αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, παραλείποντας το ποσό των χρημάτων που θα χρειαζόταν ένα τέτοιο ταμείο και τον τρόπο χρηματοδότησής του.
«Η νέα διεκδικητική βιομηχανική πολιτική των ανταγωνιστών μας χρειάζεται μια διαρθρωτική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε, λέγοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική και αυτή η κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης σε βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω του REPowerEU, του σχεδίου της Ένωσης για την απαλλαγή από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί. «Εργαζόμαστε τώρα για την ενίσχυση του REPowerEU».
Εγκάρδια προσέγγιση
Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην αναφερθεί στον ΠΟΕ, τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου. Αυτό παρουσιάζει μια απόκλιση από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από το Βερολίνο και το Παρίσι. Στη συνέντευξή του, ο Μπρετόν επέμεινε ότι ο ΙΡΑ παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ, ο Χάμπεκ κατήγγειλε τους κανόνες «τοπικού περιεχομένου» ως παραβιάζοντες τους κανόνες του ΠΟΕ στα τέλη Νοεμβρίου.
«Συνεργασία αντί για αντιπαράθεση», τόνισε.
Η ΕΕ έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο ομάδων εργασίας όσο και σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβκις να παίρνει θέση. Ο Μπρετόν έχει εν πολλοίς υποχωρήσει, επιλέγοντας να μην συμμετάσχει στη συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου.
«Η ΕΕ θα απαντήσει με επαρκή και καλά βαθμονομημένο τρόπο στον ΙΡΑ», τόνισε ο πρόεδρος, αλλά απέκλεισε έναν «δαπανηρό εμπορικό πόλεμο». Το κατά πόσον ένας φτηνός εμπορικός πόλεμος είναι στα σκαριά είναι ακόμη ασαφές.
Αντιθέτως, υπογράμμισε όλα τα επιτεύγματα της διατλαντικής συνεργασίας κατά το περασμένο έτος.
Αυτές περιλαμβάνουν «πρόσθετες παραδόσεις 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος», τερματισμό των «μακροχρόνιων» διαφορών σχετικά με τους δασμούς στον χάλυβα – μια πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Τραμπ, τη διαμάχη Airbus-Boeing και τη διασφάλιση της ροής δεδομένων – προς το παρόν.
Όσον αφορά το κλίμα, η φον ντερ Λάιεν εξήρε την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης για το κλίμα, αναφέροντας την Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, μια συμφωνία για τη μείωση κατά 30% του υπερθερμοκηπίου μεθανίου έως τη δεκαετία.
Ωστόσο, ο συνοριακός φόρος άνθρακα της ΕΕ (CBAM), ο οποίος θα τιμωρήσει τις χώρες με λιγότερο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από την Ένωση, ήδη διαφαίνεται – πρόκειται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020 – γεγονός που ανησυχεί τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Όλα τα καρότα, κανένα μαστίγιο, η τελική προσφορά της φον ντερ Λάιεν προς τις ΗΠΑ είναι να κυριαρχήσουν από κοινού στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων.
«Πάρτε, για παράδειγμα, την υποδομή φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: αν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν σε κοινά πρότυπα, θα διαμορφώσουμε τα παγκόσμια πρότυπα και δεν θα το αφήσουμε σε άλλους», τόνισε.
Πηγή: Euractiv.gr