Η ιταλική κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα καθιερώσει την αποστολή τροφίμων σε άπορες οικογένειες τουλάχιστον για το 2023, μετά από πρόσφατη πρόταση βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε άπορη οικογένεια θα λαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα.
Ωστόσο, τα τρόφιμα και τα ποτά θα επιλέγονται από τα απούλητα προϊόντα των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και θα συγκεντρώνονται σε δέματα που θα διατίθενται στις οικογένειες. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόταση θα καταπολεμήσει και τη σπατάλη τροφίμων.
Η πρόταση προβλέπει τη διάθεση πόρων για την καταπολέμηση της «επισιτιστικής φτώχειας και την αποφυγή της απόρριψης 230.000 τόνων απούλητων τροφίμων», εξήγησε ο βουλευτής Μάρκο Φουρφάρο (PD), ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που δρομολόγησαν την πρωτοβουλία.
Για την κάλυψη του κόστους, η ιταλική κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει 1,5 εκατ. ευρώ το 2023 για τη χρηματοδότηση αυτού του μέτρου, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν το 2024.
Το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την πρόταση αναμένεται να φθάσει εντός των επόμενων 60 ημερών. Πιθανότατα θα καθορίσει πόσοι θα επωφεληθούν από το νέο βοήθημα και ποιοι φορείς του τρίτου τομέα θα συμμετάσχουν στην πειραματική εφαρμογή του νέου μέτρου.
Προς το παρόν, είναι γνωστές μόνο οι κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης. Το βοήθημα από τρόφιμα θα επηρεάσει μόνο τις μητροπολιτικές πόλεις και θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023.
Τα οικογενειακά δέματα θα κλείνονται μέσω της εφαρμογής και θα παραλαμβάνονται από όσους τα έχουν ανάγκη. Για τους ηλικιωμένους και τα εξαρτώμενα άτομα, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνουν τρόφιμα στο σπίτι.
Στο πλαίσιο του προτεινόμενου μηχανισμού, προβλέπεται «τα σουπερμάρκετ να στέλνουν τα απούλητα τρόφιμα στους δήμους και στη συνέχεια οι ίδιες οι τοπικές αρχές θα είναι αυτές που θα διανέμουν ή θα αναλάβουν την παραλαβή των δεμάτων από όσους τα δικαιούνται», εξήγησε ο Φουρφάρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 του Centro Studi Investimenti Sociali (Censis) για την κοινωνική κατάσταση στην Ιταλία, το 9,4% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια Ιταλοί που πλήττονται, 1 εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2019. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ιταλούς κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό.
Όπως επισήμανε ο Κολντιρέτι στην έκθεση του 2022 του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (Fead), οι νέοι φτωχοί είναι συχνά υπάλληλοι γραφείου που έχασαν τη δουλειά τους ή μικροέμποροι και τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Και οι δύο κατηγορίες έχουν υποφέρει σε μεγάλο βαθμό πρώτα από την πανδημία COVID19 και τώρα από την ενεργειακή κρίση.
«Τώρα 600.000 παιδιά, 337.000 ηλικιωμένοι και συνολικά 3 εκατομμύρια Ιταλοί κάνουν χρήση των συσσιτίων ή των δεμάτων τροφίμων όταν τα πράγματα πάνε καλά, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε για ψώνια. Τώρα τα απούλητα τρόφιμα θα δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Φουρφάρο.
Οι επικριτές ελπίζουν ότι το νέο μέτρο δεν θα συνίσταται απλώς στη χορήγηση «περισσευμάτων στους άπορους» και η Caritas διαμαρτυρήθηκε: «Η αξιοπρέπεια θα πρέπει να δίνεται και σε όσους δεν έχουν τίποτα, όχι περισσεύματα ή σκουπίδια».
Πηγή: euractiv.gr