Μενού Ροή
Η Πολωνία προτείνει νέο νόμο για να ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτή την εβδομάδα, το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες για μια νέα τροπολογία για το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια ακόμη προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει την εκταμίευση των χρημάτων για την Πολωνία από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Η Επιτροπή συνεχίζει να αναστέλλει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω των ζητημάτων του κράτους δικαίου, που σχετίζονται κυρίως με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία. Η μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ένα από τα ορόσημα που συμφώνησε η ΕΕ με τη χώρα για να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση των χρημάτων.

«Το σχέδιο (…) δίνει μια στέρεη βάση για να ελπίζουμε ότι μπορεί να τερματιστεί η περιττή διαμάχη» μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Business Insider. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι ένας συμβιβασμός που επεξεργάστηκε ο υπουργός της ΕΕ Σιμόν Σινκόβσκι βελ Σεκ με την Επιτροπή.

Το Sejm, το κατώτερο τμήμα του πολωνικού κοινοβουλίου, θα συζητήσει το νέο σχέδιο την Τετάρτη (11 Ιανουαρίου), με την πρώτη ανάγνωση να έχει προγραμματιστεί για το πρωί, σύμφωνα με το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP). Η τροπολογία πιθανότατα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή του Sejm για περαιτέρω επεξεργασία, δήλωσε ο κυβερνών βουλευτής του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Μάρεκ Άστ, τον οποίο επικαλείται το PAP.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς χαρακτήρισε το νέο σχέδιο «ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

«Ενόψει της μελλοντικής προκαταρκτικής αξιολόγησης της Επιτροπής στο πλαίσιο του ΣΑΑ, θα είναι σημαντικό ο τελικός νόμος, όπως θα εγκριθεί, να αυξήσει τα πρότυπα για τη δικαστική προστασία και τη δικαστική ανεξαρτησία», έγραψε στο Twitter το Σάββατο (7 Ιανουαρίου).

Το σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα του συμβιβασμού που επεξεργάστηκαν η Πολωνία και η Επιτροπή και λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις της Επιτροπής, υποβλήθηκε στο Sejm τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη του Sejm λόγω των αντιρρήσεων του Προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος επέμεινε ότι η τροπολογία δεν έχει διαβουλευτεί μαζί του.

Η σειρά των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος που υιοθέτησε το PiS από την ανάληψη της εξουσίας το 2015 έγινε πηγή σύγκρουσης μεταξύ της Πολωνίας και της Επιτροπής, καθώς το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι πολλές από αυτές παραβιάζουν τη δικαστική ανεξαρτησία.

Στα ορόσημά της, η Επιτροπή υποχρέωσε την Πολωνία να διαλύσει το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου που ίδρυσε το PiS, το οποίο το ΔΕΕ αποφάσισε ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντικείμενο δίωξης των δικαστών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Πέρυσι, ο πρόεδρος υπέβαλε νόμο για την αντικατάσταση του Πειθαρχικού Επιμελητηρίου με το Επιμελητήριο Επαγγελματικής Ευθύνης, το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν αποτελούσε επαρκές βήμα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της και για να μπορέσουν να δρομολογηθούν τα χρήματα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας