Μενού Ροή
Μητσοτάκης για Μεγαλόπολη: Προσωπική μου υποχρέωση να δώσω αναπτυξιακή διέξοδο σε μια πόλη ταυτισμένη με τον λιγνίτη

«Προσερχόμαστε σε αυτή την προεκλογική περίοδο με την αυτοπεποίθηση ενός κόμματος το οποίο τίμησε τη συμφωνία αλήθειας την οποία υπογράψαμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τον Ιούλιο του 2019», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, όπου μετέβη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Στις δηλώσεις του, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη τετραετία.

Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον «πρώτο στόχο» της κυβέρνησης, που ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας «προκειμένου να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», κάτι που έγινε «όχι σε κανονικούς καιρούς», καθώς «κληθήκαμε να διαχειριστούμε κρίσεις», όπως τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, την πανδημία, «έναν προκλητικό γείτονα» και τη μεγάλη κρίση «εισαγόμενης ακρίβειας».

Εν συνεχεία, τόνισε πως στόχος είναι να «συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης τω φόρων», ενώ επισήμανε -με εμφανή στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ- πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και σε πείσμα όλων όσοι αγωνίζονται για το αντίθετο», κάνοντας εν προκειμένω αναφορά και στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Μεγαλόπολη, λέγοντας «ότι είμαι σε μία πόλη η οποία αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό ''ενεργειακή καρδιά'' για την πατρίδα μας», τονίζοντας πως στόχος στον πρωτογενή τομέα είναι «να μειώσουμε το κόστος παραγωγής συνολικά, με φωτοβολταϊκά τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι, για να μπορείτε πραγματικά να είστε ανταγωνιστικοί».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του λιγνίτη, πρώτη ύλη στην οποία βασιζόταν παραδοσιακά η Μεγαλόπολη, τόνισε πως «η προσοχή μας θα στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε εκείνες τις περιοχές της χώρας οι οποίες εκ των πραγμάτων χρειάζονται φροντίδα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα μειώνεται», λέγοντας πως είναι «δική μου υποχρέωση, προσωπικά, να μπορέσω να δώσω αναπτυξιακή διέξοδο σε μία πόλη η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη».

Σε σχέση με τις εκλογές, επανέλαβε πως η «κρίσιμη κάλπη» είναι αυτή της 21ης Μαΐου, καλώντας στην ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας για να αποτραπούν σενάρια σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων».

Μητσοτάκης για Μεγαλόπολη: Προσωπική μου υποχρέωση να δώσω αναπτυξιακή διέξοδο σε μια πόλη ταυτισμένη με τον λιγνίτη

»Θέλω να σας πω, όμως, και δύο ειδικές κουβέντες για τα προβλήματα τα οποία σάς απασχολούν εδώ στη Μεγαλόπολη. Θέλω νέους γεωργούς -τους οποίους έχουμε στηρίξει- και νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα μπορούν να επανέλθουν στον πρωτογενή τομέα, να μπορούν να παράγουν προϊόντα τα οποία να παίρνουν ανταγωνιστικές τιμές. Να μειώσουμε το κόστος παραγωγής συνολικά, με φωτοβολταϊκά τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι, για να μπορείτε πραγματικά να είστε ανταγωνιστικοί. Αυτό είναι το όραμά μας για τον πρωτογενή τομέα.

Όμως, εδώ, στη Μεγαλόπολη, ξέρω καλά ότι είμαι σε μία πόλη η οποία αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό ''ενεργειακή καρδιά'' για την πατρίδα μας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η μετάβαση, καθώς σταδιακά θα απομακρυνόμαστε από το λιγνίτη, αυξάνει την υποχρέωση της πολιτείας και τη δική μου υποχρέωση προσωπικά να μπορέσω να δώσω αναπτυξιακή διέξοδο σε μία πόλη η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Θέλω να ξέρετε ότι προσωπικά, ο ίδιος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2020, έδωσα μεγάλους αγώνες για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνους τους πόρους που σήμερα μας επιτρέπουν να έχουμε ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με πολύ ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και τα πιο ευνοϊκά κίνητρα σε όλη την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε άλλου είδους επενδύσεις, εδώ, στη Μεγαλόπολη.

Ξέρω ότι έχουν υπάρξει και καθυστερήσεις. Είναι όμως μία δέσμευση δική μου -και θέλω να το ξέρετε και να το έχετε ακούσει από εμένα- ότι η επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια τετραετία όπου η προσοχή μας θα στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε εκείνες τις περιοχές της χώρας οι οποίες εκ των πραγμάτων χρειάζονται φροντίδα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα μειώνεται.

Η Μεγαλόπολη, εδώ, η περιοχή της Πτολεμαΐδας, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν εξασφαλίσει τις μέγιστες δυνατές επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Αυτό εκ των πραγμάτων θα προσελκύσει άλλου είδους επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν εδώ στη Μεγαλόπολη.

Σε συνεννόηση πάντα και με την Περιφέρεια -και με πόρους της Περιφέρειας και εθνικούς πόρους- μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί σας ένα μέλλον για τη Μεγαλόπολη το οποίο θα είναι πιο αισιόδοξο, το οποίο θα είναι πιο φωτεινό.

Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε καμία περίπτωση, σε αυτό το συνολικό όραμα ανάπτυξης το οποίο έχω για τη χώρα, να υπάρχουν περιοχές οι οποίες αισθάνονται ότι υστερούν για λόγους ιστορικούς και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας