Μενού Ροή
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / EUROKINISSI)
Τσίπρας: Πρέπει να κάνουμε στροφή, ουσιαστική στροφή στις ΑΠΕ - Τι αναφέρει για τις εξορύξεις και ΔΕΗ

Στο θέμα των εξορύξεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στροφή στις ΑΠΕ και προώθηση ερευνών όπου υπάρχουν ήδη συμφωνίες με εταιρείες. Σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ανέφερε ότι "οι υπογραφές του Δημοσίου θα τηρηθούν", άρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η σχετική απαγόρευση αφορά νέες έρευνες και όχι τις υφιστάμενες, οι οποίες και θα προχωρήσουν κανονικά.

Σχετικά με τη ΔΕΗ ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Χαρακτήρισε αδιανόητο που ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΕΗ από την κυβέρνηση αμέσως πριν την ενεργειακή κρίση. "Η διοίκηση που διόρισαν όταν δε μοιράζει μπόνους και κάνει σπέκουλα, καθοδηγεί τον ανταγωνισμό. Η ΔΕΗ είναι ο λαγός της αισχροκέρδειας", σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπολόγισε σε 350 εκατ. ευρώ το κόστος για την ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ από το Δημόσιο, η οποία αποτελεί και βασική πρόβλεψη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό τμήμα από τη συνέντευξη:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, λέω στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Λέτε «απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ήμουν εγώ αυτός ο οποίος υπέγραψα το 2019 τις συμφωνίες με ΕΧΟΝ MOBILE και TOTAL για τα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και έκτοτε, δύο από τα οικόπεδα αυτά, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποχώρησαν. Και βλέπουμε ότι αυτά τα 4 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της συνολικής στρατηγικής και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας στις ΑΠΕ. Άρα, εμείς τι λέμε: Λέμε ότι οτιδήποτε έχει υπογραφεί, θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες και αν υπάρχει να αξιοποιηθεί. Αλλά από δω και πέρα, θα πρέπει να κάνουμε στροφή, ουσιαστική στροφή στις ΑΠΕ. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, να ενισχύσουμε τα καλώδια διασύνδεσης, ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αφρική, με τη Μέση Ανατολή.

Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε υποθαλάσσια αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος, που είναι οι δυνατότητες της χώρας να γίνει πραγματικά ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η τοποθέτησή σας χρησιμοποιείται και από κάποιους οι οποίοι κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γιατί έχει παρόμοιες τοποθετήσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας