Μενού Ροή
Εργοστάσιο αξίας 7,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή τσιπ ετοιμάζει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου ημιαγωγών στη Γαλλία με τους διευθύνοντες συμβούλους της STMicroelectronics και της GlobalFoundries, η οποία υποστηρίζεται από 2,9 δισ. ευρώ δημόσιου χρήματος.

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ημιαγωγούς -ένα κρίσιμο στοιχείο για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές-, παγκόσμιοι παίκτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η ΕΕ έχουν επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια παραγωγική τους ικανότητα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εξαρτήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο Le Maire δήλωσε ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε τη Δευτέρα (5 Ιουνίου), εγγυάται ότι το γαλλικό κράτος μπορεί δυνητικά να καταλάβει «το 5% της βιομηχανικής παραγωγής του εργοστασίου μόνο για τους Γάλλους κατασκευαστές», εάν η Γαλλία αντιμετωπίσει διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το μέτρο αυτό ήταν σύμφωνο με τον «στόχο της μείωσης του κινδύνου» που είχε η Γαλλία έναντι της γεωπολιτικής αστάθειας.

Περιεχόμενο της συμφωνίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalFoundries, Thomas Caulfield, χαρακτήρισε τη συμφωνία «εταιρική σχέση» με το γαλλικό κράτος.

Υπάρχει ένας «σκληρός» ανταγωνισμός παγκοσμίως, δήλωσε ο Caulfield, την ίδια στιγμή που διεξάγεται ένας αγώνας επιδοτήσεων -οι ΗΠΑ διέθεσαν 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες επιδοτήσεις μόνο για την παραγωγή ημιαγωγών.

Η γαλλική επιδότηση των 2,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σχεδόν στο 40% του συνολικού κόστους του έργου. Η επιδότηση αναμένεται επίσης να βοηθήσει τους δύο κατασκευαστές να επιτύχουν τον διπλασιασμό της παραγωγής τους έως το 2030, να είναι πιο αποδοτικοί ενεργειακά και να αναπτύξουν καινοτόμα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Le Maire, η τεχνολογία που θα επιλεγεί για το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση νερού της βιομηχανικής διαδικασίας κατά 60%. Ο Caulfield πρόσθεσε ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα χρησιμοποιεί 130 MW λιγότερο από τα συγκρίσιμα εργοστάσια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι στόχος του είναι η Γαλλία να γίνει το «πρώτο έθνος στον κόσμο» που θα επιτύχει λεπτότερες χαράξεις, της τάξης των δέκα νανομέτρων – με 40 να είναι ο σημερινός κανόνας. Ο Jean-Marc Chéry, διευθύνων σύμβουλος της STMicroelectronics, εξήγησε ότι με αυτό το επίπεδο λεπτότητας, οι ημιαγωγοί μπορούν να καλύψουν όλες τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς.

Αγώνας επιδοτήσεων

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Intel, αμερικανική κατασκευάστρια ημιαγωγών, ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να αυξήσει την ήδη συμφωνηθείσα χρηματοδότηση κρατικών ενισχύσεων για την κατασκευή δύο mega fabs, υπερσύγχρονων εργοστασίων μικροτσίπ, στο Μαγδεμβούργο.

Το αίτημα δικαιολογήθηκε με βάση την αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς η παραγωγή τσιπ είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία. Ωστόσο, τροφοδότησε επίσης τις ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές ενδέχεται να φέρνουν τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες μεταξύ τους στον αγώνα επιδοτήσεων.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV Γαλλίας σχετικά με τους κινδύνους αύξησης του κόστους, ο Le Maire δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «τελική» και περιλάμβανε «εγγυήσεις όγκου» για την παραγωγή. Πρόσθεσε ότι εξετάζοντας αυτούς τους όρους, δεν υπάρχει κίνδυνος για αύξηση του κόστους.

Επιπλέον, «υπάρχει θέση για όλους σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο Le Maire, εξηγώντας ότι η γαλλική «ενίσχυση της βιομηχανικής στρατηγικής της» είναι σύμφωνη με εκείνη της ΕΕ.

Ο Chéry εξήγησε ότι «το 50% του εργοστασίου έχει ήδη κατασκευαστεί και το 33% έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή», τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις του κόστους.

Τόνισε επίσης ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς στη βιώσιμη κινητικότητα ή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη υπαρκτή και ότι το εργοστάσιο που κατασκευάζεται στην πόλη Crolles, στην περιοχή Auvergne-Rhône-Alpes, δίπλα στην πόλη Grenoble, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες.

Ακριβή βιομηχανική στρατηγική

Η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει «βιομηχανική ανεξαρτησία», εξήγησε ο Le Maire, συνεχίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος μιας «στρατηγικής αποσύνδεσης» με την Κίνα – η οποία «δεν θα είχε νόημα και είναι ανέφικτη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η επιδότηση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδίου «Γαλλία 2030», το οποίο αποσκοπεί στη γεφύρωση του γαλλικού βιομηχανικού χάσματος.

«Δεν υπάρχουν νέες δαπάνες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δημοσιονομική πειθαρχία που αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το χρέος της, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 111,6% του ΑΕΠ.

Ο βαθμός στον οποίο οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε τη θέση της Γαλλίας  στους πίνακες αξιολόγησης πριν από ένα μήνα. Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε την Παρασκευή (2 Ιουνίου) ότι η χώρα θα διατηρήσει την τρέχουσα αξιολόγηση ΑΑ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας