Ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν 55.000 θέσεις εργασίας, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη έκθεση συμβούλων εμπειρογνωμόνων.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν έφθασε τις 13.226 το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με τις 9.826 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι και έφθασε σε νέα και πρωτοφανή επίπεδα από την έναρξη της κρίσης COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.
Ο αριθμός των πτωχεύσεων βρίσκεται μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, όπως αποκαλύπτει έκθεση της εταιρείας συμβούλων εμπειρογνωμόνων Altares που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Μια τέτοια τάση θα πρέπει να αποτελεί «αιτία ανησυχίας», εξηγεί ο Thierry Millon, συντάκτης της έκθεσης. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η οικονομική πραγματικότητα του αύριο δεν θα είναι τόσο καλή όσο ήταν πριν από την πανδημία», δήλωσε στη EURACTIV.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα χρεοκοπήσουν το 2023 θα ανέλθει σε 55.000, ενώ το 2022 ήταν μόλις 42.500. Οι συναφείς απώλειες θέσεων εργασίας θα ανέλθουν σε 55.700, προβλέπει περαιτέρω η έκθεση.
Ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η γαλλική κυβέρνηση παρενέβη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις «με οποιοδήποτε κόστος» – μια οικονομική πολιτική που σπατάλησε πολλούς δημοσιονομικούς πόρους και τώρα φτάνει στο τέλος της.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2022, ωστόσο, η EURACTIV Γαλλίας είχε αρχίσει να αναφέρει πάνω στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Ενώ ορισμένες είχαν χρεοκοπήσει πριν από το χτύπημα της πανδημίας, άλλες, πιο καθιερωμένες επιχειρήσεις αγωνίζονταν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ, για τις οποίες οι διαδικασίες αφερεγγυότητας αυξήθηκαν κατά 55% το τελευταίο έτος.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΜΕ και στις ETI », δήλωσε ο Millon, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η πτώση της αγοραστικής δύναμης και η υποχρέωση αποπληρωμής δανείων με κρατική εγγύηση, τα οποία συνήφθησαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τη συνταγή καταστροφής.
Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα υψηλά για τα καταστήματα ένδυσης, για τα οποία ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 72% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των πτωχεύσεων για τον κλάδο των ταχυφαγείων (+64%), των επιχειρήσεων εστίασης (+53%) και των κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής (+35%).
«Τα μικρά τοπικά καταστήματα παρακγωνίζονται από τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμούν τα μεγαλύτερα και φθηνότερα εμπορικά κέντρα. Αλλά το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων επηρεάζει άμεσα τους παρόχους τους», δήλωσε ο Millon, προειδοποιώντας για ένα trickle-down effect.
Το 2021, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εργασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο ρόλος της οποίας μάλιστα επεκτάθηκε πρόσφατα για να απαριθμήσει τα καταστήματα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις ταραχές μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από την αστυνομία.
Πηγή: euractiv.gr