Η Γερμανία επιθυμεί να εντείνει τη σχέση με την Ινδία για να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή και να μειώσει την εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ενόψει της επίσκεψής του στο Δελχί.
Ο Χάμπεκ και ο Ουμβέρτος Χάιλ, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, ταξιδεύουν για την Ινδία ενόψει των σημαντικών συναντήσεων των υπουργών Εργασίας και Ενέργειας της G20 που φιλοξενεί η χώρα.
«Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι τα μεγάλα βαρίδια στην εμπορική πολιτική στο μέλλον. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη η Γερμανία και η Ευρώπη να αναζητήσουν εταίρους», δήλωσε ο Χάμπεκ στο ntv.
«Η Ινδία αποτελεί αντίβαρο στην Κίνα και σημαντικό παίκτη στον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.
Στο παρελθόν, οι γερμανικές επιχειρήσεις επικεντρώνονταν υπερβολικά στην Κίνα, κατήγγειλε ο Χάμπεκ.
Ωστόσο, αν και αναγνώρισε ότι η αλλαγή των πραγμάτων θα πάρει χρόνο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, επισημαίνοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα βιομηχανικά αγαθά ως βασικούς τομείς συνεργασίας με την Ινδία.
Η συνειδητοποίηση των μονόπλευρων εξαρτήσεων έχει αυξηθεί στη Γερμανία από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε την ατυχή εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ινδία αποτελεί σημαντικό στόχο των προσπαθειών της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τις εμπορικές σχέσεις και να επεκτείνει τις γεωπολιτικές της συνεργασίες.
Μάλιστα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε την Ινδία τον Φεβρουάριο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ταξίδεψε τον Ιούνιο, υπογράφοντας συμφωνία για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων. Η Γερμανία έχει επίσης εστιάσει και σε άλλα κράτη BRICS, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Πέρα από το εμπόριο, η Γερμανία επιδιώκει να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της με ξένους εργαζόμενους, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Στο ταξίδι του, ο Χάιλ θα υπογράψει συμφωνία για την επέκταση ενός προγράμματος που θα διορίζει νοσηλευτές από την Κεράλα, ένα ινδικό κρατίδιο, σε Γερμανούς εργοδότες.
Ωστόσο, στη σκιά των εμπορικών σχέσεων ελλοχεύουν αξιακές συγκρούσεις, καθώς οι νέοι εταίροι δεν συμφωνούν πάντα με τη Δύση σε θέματα από τον πόλεμο της Ρωσίας μέχρι τη δημοκρατία και την πράσινη μετάβαση.
«Υπάρχουν αξίες που δεν ταιριάζουν με τις δικές μας», παραδέχτηκε ο Χάμπεκ, καθώς επέκρινε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα συνεργαστεί μόνο για βιώσιμα προϊόντα.
Δεν υπάρχει «κανένας νοητός κόσμος όπου μπορεί κανείς να ζήσει σύμφωνα με το καθαρό δόγμα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι προσφορές για την ενίσχυση των δεσμών με την Ινδία δεν έχουν περάσει τόσο καλά στη γειτονική Γαλλία. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο στην παραδοσιακή Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία, επικρίθηκε ευρέως.
Διάφορες ΜΚΟ και πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ζητήματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, ο αυξανόμενος αυταρχισμός, οι συλλήψεις επικριτών της κυβέρνησης, η καταστολή των μουσουλμανικών μειονοτήτων και ο περιορισμός της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.
Σύμφωνα με τη Γαλλική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), η επίσκεψη «στέλνει για άλλη μια φορά ένα καταστροφικό μήνυμα όσον αφορά την άρνηση των δημοκρατικών μας αξιών».
Πηγή: euractiv.gr