Μενού Ροή
Ιστορική επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα - Με ποιους επιχειρηματίες θα γίνουν συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στις 11:00 θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, από το 1983 όταν είχε έλθει στην Αθήνα η Ίντιρα Γκάντι.

Ο κ. Μόντι θα βρεθεί στη χώρα μας προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των χωρών BRICS. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις , η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Ποιοι θα δουν τον Ινδό πρωθυπουργό

Κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν κλείσει ραντεβού με Ινδούς ομολόγους τους, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι σε prive αίθουσα μεγάλου κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Η συνάντηση που εκτός απροόπτου θα έχουν, γίνεται στο περιθώριο της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα και των επαφών που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς στο γεύμα παρόντες θα είναι ο Στ. Παπασταύρου και ο συντονιστής της συνάντησης, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, όπως και η πρέσβειρα Αγη Μπαλτά από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, στο γεύμα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, o γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μελάς, ο επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Περιστέρης. Τον Ινδό πρωθυπουργό, στο εν λόγω γεύμα εργασίας, έχει προγραμματιστεί να συνοδεύουν περί τους 10 Ινδούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε έχουν ήδη κάποια σχέση με την Ελλάδα είτε επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στη χώρα. Προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, υποδομών, επεξεργασίας τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια και τη ναυτιλία, αλλά και τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού όπως και ενδυμάτων και υφασμάτων.

Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για νωρίς το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Μετά την άφιξη των πρωθυπουργών θα ακολουθήσει σύντομη τοποθέτηση του καθενός και κατόπιν θα ξεκινήσει το γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι παριστάμενοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για τις δραστηριότητές τους ή ενδεχόμενα επιχειρηματικά σχέδιά τους κοινού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα θα δοθεί, αν το επιτρέψει η διαθεσιμότητα χρόνου, η δυνατότητα να γίνουν ερωτήσεις στους δύο ηγέτες. Κατόπιν έχει δεσμευθεί κι άλλη prive αίθουσα στην οποία θα μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, πληροφορίες και ιδέες οι Έλληνες και οι Ινδοί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχει σημαντική προοπτική συνεργασίας όχι μόνο στις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές και την ενέργεια αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και την τεχνολογία. Οι Ινδοί φέρονται να ενδιαφέρονται επίσης να αποκτήσουν καλή πρόσβαση στα ελληνικά λιμάνια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως πύλες εισόδου των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, αλλά και για την ίδρυση εδώ θυγατρικών τους προκειμένου να γίνεται η οριστική ολοκλήρωση συγκεκριμένων προϊόντων ώστε να μπορούν αυτά να αποκτήσουν «ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Σήμερα στην Ελλάδα ξεχωρίζει η παρουσία της ινδικής GMR Airports, η οποία σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσει και θα διαχειρίζεται το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλλι Ηρακλείου, αλλά και ο όμιλος ελληνικών εταιρειών τροφίμων που έχει συγκροτήσει το ινδικό SwitzGroup με αλλεπάλληλες εξαγορές εταιρειών, όπως Κρητών Αρτος, Olympic Food, Ioniki, Κουλουράδες και άλλες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας