Τη σημασία της ανθεκτικότητας, που η έλλειψή της φάνηκε στην περίπτωση της Θεσσαλίας επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Βόρειου τομέα Αθηνών και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξη στο Κόκκινο και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.
Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή παραδείγματος, τόνισε εμφατικά. "Το να δίνουμε χρήματα στις αποζημιώσεις και όχι στην πρόληψη, είναι και ακριβό και αναποτελεσματικό. Πρέπει λοιπόν να χτίσεις σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι το υπόβαθρο, δηλαδή να υπάρχει χωροταξία παντού, κτηματολόγια, δασικοί χάρτες κλπ. Αυτό δεν υπάρχει εξαιτίας του φοβερού μίγματος νεοφιλελευθερισμού και πελατειακού κράτους της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για παράδειγμα, είχε ανεβάσει δασικούς χάρτες, και η ΝΔ τους κατέβασε για πελατειακούς λόγους. Το δεύτερο επίπεδο, είναι να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία: από το τι πρέπει να παράγουν μέχρι τα αντιπλημμυρικά έργα, τις βιομηχανικές διεργασίες, με ένα κράτος που θα έχει συνέχεια. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε καταγραφή των ρεμάτων, ενώ υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Αστεροσκοπείο ή το ΓΕΩΤΕΕ που υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό κράτος με ισχυρή περιφερειακή διάσταση. Να φύγουμε από τη λογική της καταστολής" τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Επεσήμανε ακόμα ότι τα τελευταία 30-40 χρόνια έχουμε υποχώρηση του αναπτυξιακού κράτους, κάτι που έχει ιδεολογικό πρόσημο καθώς οι κυβερνώντες έχτιζαν πάνω στη ιδέα πως οτιδήποτε ιδιωτικό είναι καλό και οτιδήποτε δημόσιο είναι κακό, χωρίς να δίνουν καμία βαρύτητα στο δημόσιο πλούτο και στα κοινά αγαθά. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη προστασία απέναντι σε όλες τις πλημμύρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το κράτος να μην είναι αναπτυξιακό, να μην ξέρει και να μη σχεδιάζει πού θέλει να πάει.
Ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, χρειαζόμαστε επενδύσεις σχεδόν του επιπέδου του σχεδίου Μάρσαλ, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αφενός από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουμε, ούτως ή άλλως, εκ των υστέρων. Να φύγουμε, λοιπόν, από τη λογική της κυβέρνησης - να δώσουμε χρήματα σε φίλους μας - και να αξιοποιήσουμε την επιστημονική και περιφερειακή γνώση καθώς και τη γνώση των κινημάτων, που ξέρουν πολλά πράγματα για τη φύση. Στη Θεσσαλία πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν προοπτική, να αποφύγουμε την εσωτερική μετανάστευση. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, για το πώς σχεδιάζεται ένα αναπτυξιακό κράτος.
Επικριτικός απέναντι στον τρόπο με τον οποίο προσφεύγει η κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, στην κυρία Φον ντερ Λαιεν, ο κ. Τσακαλώτος, τέλος, τόνισε ότι θα έπρεπε οι πόροι να είχαν εκ των προτέρων εξασφαλιστεί από το ΤΑΑ, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά τη σημασία της ανθεκτικότητας. Θα είχε, τόνισε, πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει μια μελέτη για τη «χαμένη μεγάλη ευκαιρία», για το πού πήγαν και πώς χάθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια μετά το 1974.