Μενού Ροή
MADURO
Βενεζουέλα: Μυρίζει πετρέλαιο η προσάρτηση της Εσεκίμπο από τη Γουιάνα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρείες της χώρας να αρχίσουν «αμέσως» να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυχεία στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά που η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

Την Κυριακή η κυβέρνηση του Μαδούρο πήρε μέσω ενός δημοψηφίσματος το «πράσινο φως» για να προσαρτήσει την πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο (ή Εσεκίμπα), την οποία διαχειρίζεται η Γουιάνα για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά διεκδικείται από τη Βενεζουέλα. Αν και η διαμάχη πάει πολύ πίσω στο χρόνο, έχει ενταθεί από τότε που η ExxonMobil ανακάλυψε στο Εσεκίμπο σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, το 2015.

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» στη «χορήγηση αδειών λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο μας».

Σε δημόσια εμφάνισή του, την Τρίτη, παρουσίασε έναν νέο επίσημο χάρτη της Βενεζουέλας με ενσωματωμένη την Εσεκίμπο. Όπως ανακοίνωσε επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας νέας επαρχίας στην επικράτεια και μάλιστα για αυτό τον σκοπό έχει ήδη διορίσει μια προσωρινή αρχή, τον υποστράτηγο Αλέξις Ροντρίγκες Καμπέλο, κοινοβουλευτικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγο νωρίτερα είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα της διαφιλονικούμενης περιοχής, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρείες της χώρας να αρχίσουν «άμεσα» τις έρευνες και την εκμετάλλευση των πόρων του Εσεκίμπο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Διέταξε  τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών δημόσιων εταιρειών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού PDVSA και του εξορυκτικού ομίλου Corporación Venezolana de Guayana. Παράλληλα κάλεσε την εθνοσυνέλευση να συντάξει ένα νόμο που επί της ουσίας να καταργεί τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η Γουιάνα σε εταιρείες πετρελαίου. Σημειώνεται πως στην περιοχή έχει εγκαταστήσει πλατφόρμα η αμερικανική Exxon Mobile.

«Δίνουμε τρεις μήνες στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται πόρους εκεί χωρίς την άδεια της Βενεζουέλας να συμμορφωθούν με το νόμο», είπε, καλώντας επίσης την Εθνοσυνέλευση να δημιουργήσει και περιοχές προστασίας του περιβάλλοντος και εθνικά πάρκα στην επικράτεια.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της Γουιάνας, κλάπηκε όταν χαράχτηκαν τα σύνορα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Αλλά η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ένα βήμα προς την προσάρτηση και η ψηφοφορία έχει θέσει τους κατοίκους σε συναγερμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας