Πλέγμα πέντε μεταρρυθμίσεων, που συνδέουν το θεσμικό, αναπτυξιακό έργο του ΤΕΕ και την επιστημονική και παραγωγική δραστηριότητα των Μηχανικών με την πρόοδο της χώρας παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τα Ιωάννινα, στην επετειακή εκδήλωση για την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά», ζητώντας για αυτό το σκοπό τη συμβολή όλων των πολιτικών, θεσμικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Η καμπανιά του ΤΕΕ, μεταφέροντας το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα περιοδεύει με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», είπε ο Γιώργος Στασινός στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών, Τοπικών Αρχών και συμμετοχή μεγάλου πλήθους Μηχανικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.
«Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί πρωτοστατούν στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στην ανθεκτικότητα», είπε ο Γιώργος Στασινός εστιάζοντας σε «πέντε έννοιες με νόημα και περιεχόμενο ουσίας: Μηχανικοί, Περιβάλλον, Επιστήμη, Κοινωνία. Ανάπτυξη, που δημιουργούν δυναμικά δίδυμα με τις βασικές μας έννοιες: Πράξεις με έργα. Πράσινος Μετασχηματισμός. Νέες Υπηρεσίες. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Βιωσιμότητα». Και τόνισε ότι: «Mε αυτές τις πέντε συν πέντε λέξεις και φράσεις, πυλώνες αν μου επιτρέπετε, αποτυπώνουμε την ουσία του έργου του ΤΕΕ χθες, σήμερα και αύριο».
Πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας
Στην αιχμή της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε «ένα πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας. Ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς», που «αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που έκλεισε ήδη τα 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία». Ο Γιώργος Στασινός τις παρουσίασε αναφέροντας σχηματικά ότι αυτές είναι:
1. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού: «Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής».
2. Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη: «Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα».
3. Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη: «Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου».
4. Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού: «Θέλουμε, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα».
5. Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους: «Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων».
Μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά
«Τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας», τόνισε ο Γιώργος Στασινός μιλώντας «για μοναδικό στην ιστορία επενδυτικό σχέδιο, που υλοποιεί η Πολιτεία, το οποίο συνδυάζει πόρους από το πρωτοφανές Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με κλασσικούς δημόσιους πόρους. Και προωθεί ταυτόχρονα τομεακές πολιτικές που έρχονται να κτίσουν πάνω στην εμπειρία ετών», θέτοντας τις βασικές προϋποθέσεις, «για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας», ως εξής:
·«Ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος. Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…», προσθέτοντας ότι:
·«Kαλά τα χρήματα αλλά πρέπει να ξοδεύονται με στόχο, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα. Έγκαιρα και σωστά. Νοικοκυρεμένα».
·«Πρέπει να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους».
·«Απαιτείται η συμβολή όλων. Για να επιτευχθούν όλα δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια της Κυβέρνησης. Χρειάζεται η συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Απαιτείται η έντονη προσπάθεια όχι μόνο του κεντρικού κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Χρειάζεται η συμβολή όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων είπε ο Γιώργος Στασινός υπογραμμίζοντας ότι:
·«Mόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε. Δεν θα κερδίσουν μόνο κάποιοι. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χθες. Αλλιώς θα χάσουμε και ευκαιρίες και εισοδήματα και, εν τέλει, θα κληθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν χειρότερο πλανήτη, μια χειρότερη φύση, μια χειρότερη χώρα…»
Το ΤΕΕ υλοποιεί με έργα τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας
«Το TEE δεν κρύβεται και αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και αναφέρθηκε:
·Στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ, όπως είναι: e-Άδειες, συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες, ηλεκτρονική διασύνδεση πυροσβεστικής και αστυνομίας στο e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Ελεγκτές Δόμησης, καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων, δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, helpdesk για μηχανικούς κ.ά. Και σε
·Στα έργα – ορόσημα, που πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους, όπως είναι: ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.
Τα Γιάννενα και η Ήπειρος έχουν δημιουργήσει και αναπτύσσουν νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας
Ο Γιώργος Στασινός μίλησε ακόμη για «το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς», και « το υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε», επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά «στο υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και στους εκατοντάδες αξιόλογους Μηχανικούς αποφοίτους του», προσθέτοντας ότι: «Και τα Γιάννενα και η Ήπειρος, με ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας που ήδη έχει δημιουργήσει και μπορεί να μεγαλώσει, το αποδεικνύει επίσης στην πράξη». Ο Γιώργος Στασινός αναφέροντας την καταγωγή του από την Ήπειρο είπε χαρακτηριστικά ότι: «Και οι Ηπειρώτες - μας το αναγνωρίζουν νομίζω όλοι οι άλλοι συμπατριώτες μας - ξέρουμε από παραγωγή πλούτου και ορθό λόγο».
Νίκος Παπαθανάσης: η συνεργασία Πολιτείας - ΤΕΕ αναμφίβολα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας
Εκφράζοντας τη σταθερή πεποίθησή του ότι «οι μηχανικοί κατ’ ουσίαν σηματοδοτούν την ανάπτυξη μίας χώρας» αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Πολιτεία και κυβέρνησης με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ο Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απευθύνοντας γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι: «είναι μία συνεργασία που είναι αναμφίβολα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Το ΤΕΕ, όπως πολύ συχνά αναφέρει και ο Πρόεδρος Γιώργος Στασινός, αναλαμβάνει πλέον να φέρει σε πέρας δύσκολα έργα, απαιτητικές αποστολές και το κάνει με την βαρύτητα του θεσμικού του ρόλου» σημείωσε ο κος Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι: «Αυτός ο ρόλος στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι κομβικός καθώς για πρώτη φορά το ΤΕΕ έχει αναλάβει ως αναθέτουσα αρχή, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ, που μεταμορφώνουν την χώρα μας. Έργα που αποτελούσαν χρόνιες εκκρεμότητες, σύνθετα και κρίσιμα για να αποκτήσει η Ελλάδα ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές που υπηρετούν την κεντρική στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης»
Ο κ. Παπαθανάσης, αφού υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στενότερη συνεργασία με το ΤΕΕ, τόνισε ότι «το ΤΕΕ, σήμερα, μπορεί και πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στο αναπτυξιακό άλμα που φιλοδοξούμε να πετύχουμε συλλογικά ως κοινωνία». «Διότι με τη δύναμη που του δίνει η επιστημοσύνη των μελών του και την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την παρούσα διοίκησή του, μπορεί και πρέπει να στηρίξει την Πολιτεία, στις σύγχρονες προκλήσεις, ακόμη περισσότερο από όσα έχει πράξει στον έναν αιώνα ιστορία του» συνέχισε. Χαρακτήρισε δε το ΤΕΕ «ικανό κοινωνικό εταίρο», εξηγώντας ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ξέρει πώς να διεκδικεί, να προτείνει και να πρωτοστατεί σε ζητήματα που η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί οργανωμένα και ξέρει πώς μέσα από το επιστημονικό του έργο να φέρνει στο σήμερα τεχνολογίες και εξελίξεις του αύριο. Έχει, επομένως ενεργή συμμετοχή στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια».
Αναφερόμενος ειδικά στην εκδήλωση, στο ΤΕΕ Ηπείρου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κλείνει έναν αιώνα ιστορίας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία όλων των Περιφερειών της χώρας μας. Επομένως αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι ανέλαβε να οργανώσει επετειακές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια, εκεί που «χτυπά» η καρδιά της ελληνικής οικονομίας.».
Αλέξανδρος Καχριμάνης: Χωρίς τους μηχανικούς δεν θα είχε γίνει τίποτε σ αυτή τη χώρα διαχρονικά
«Χωρίς τους μηχανικούς δεν θα είχε γίνει τίποτε σ αυτή τη χώρα διαχρονικά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν ο Νικόλαος Στουρνάρης έγγραφε στη διαθήκη του, ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη Τεχνική Σχολή, για να βγάλει την οθωμανική αυτή επαρχία και να την κάνει επιτέλους κράτους και έτσι ιδρύεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προδιέγραφε ότι όλα θα γίνουν με τους Μηχανικούς». Ο κος Καχριμάνης συνέχισε λέγοντας ότι: «Η πορεία έδειξε ότι το 1923 χρειάστηκε να γίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πλέον ο σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους και αυτό το κέρδισαν μηχανικοί μόνοι τους, γιατί στα δύσκολα ήταν παρόντες», τονίζοντας την προσφορά των Μηχανικών και του ΤΕΕ στα 100 χρόνια λειτουργίας του. «Παρακολουθώ από κοντά τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και βλέπω ότι έχει βοηθήσει τα μέγιστα στο να γίνονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό απευθύνοντας ευχές και ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και το ΤΕΕ και όπως είπε χαρακτηριστικά: «πάντα το ΤΕΕ να είναι χρήσιμο για τη χώρα».
Θωμάς Μπέγκας: στενή και αποτελεσματική συνεργασία Δήμου Ιωαννίνων και ΤΕΕ Ηπείρου
«Το ΤΕΕ δεν είναι απλά ένας οργανισμός, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας και στα 100 χρόνια της δράσης του έχουμε δει απίστευτες εξελίξεις και επιτυχίες σε κάθε τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα κατά τόπους Τμήματα του», τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος με το ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου σε πολλά πεδία, όπως: στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Ιωαννιτών για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις», την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την επίλυση θεμάτων όπως της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου στην Πολεοδομία και στην Τεχνική Υ πηρεσία και άλλα πολλά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει κοινή βούληση αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Μιλώντας και ως Μηχανικός ο ίδιος, ο κος Μπέγκας αναφέρθηκε και «στη διατήρηση και παραγωγή των αξιών, την ηθική και επαγγελματική ακεραιότητα και τις δέσμευση μας για την κοινωνική ευημερία, που πρέπει να παραμένουν στο επίκεντρο κάθε δράσης μας και ως μηχανικοί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πάθος και δέσμευση για την πρόοδο και την καινοτομία αλλά πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία».
Ιωάννης Τσίγκρος: ο πολεοδομικός σχεδιασμός που υλοποιεί το ΤΕΕ είναι η μεγαλύτερη επανάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας
«Πλέον ο κλάδος του Μηχανικού έχει κυρίαρχο ρόλο σχεδόν σε κάθε διοικητική πράξη, κατόπιν συνεχών πρωτοβουλιών του προέδρου του ΤΕΕ και συντοπίτη μας κ. Γιώργου Στασινού. Έχει ήδη αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας με πρωταγωνιστές τους συναδέλφους Μηχανικούς», τόνισε στον χαιρετισμό του Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος, αφού έκανε σύντομη αναδρομή στην παρουσία και προσφορά των 100 χρόνων του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια το βασικό στυλοβάτη της ανάπτυξης της χώρας συμβάλλοντας σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας, η δημιουργία των μεγάλων Υδροηλεκτρικών φραγμάτων, τα μεγάλα έργα υποδομής καθώς και η συνεισφορά του στην προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας, η οποία ολοκληρώνεται με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας πλέον μια ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη επανάσταση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας» την ολοκλήρωση των ΤΠΣ, «κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση και των Πολεοδομικών Σχεδιασμών της περιοχής μας», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου και τόνισε ότι: «Για πρώτη φορά έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για να γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα και μάλιστα μέσω του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί πάνω από το 90% των διαγωνισμών για την επιλογή μελετητών και ταυτόχρονα λόγω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης των μελετών μέχρι το τέλος του 2025». Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Με την ενεργή συμμετοχή του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού τέθηκε σε εφαρμογή το Φιλόδοξο Σχέδιο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, όπου την επίβλεψη για την ολοκλήρωση του ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο, με στόχο την ολοκλήρωση πάνω από 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έχοντας εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα αυτά σε διάστημα μόνο τριών χρόνων», επισημαίνοντας ότι ο ολοκληρωμένος Πολεοδομικός Σχεδιασμός σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί τη μόνη λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά παράλληλα και για τη προστασία του Περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, μειώνοντας παράλληλα αισθητά τις επιπτώσεις των καταστροφικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή».
Εστιάζοντας στη δραστηριότητα του ΤΕΕ Ηπείρου ο Ιωάννης Τσίγκρος, ανέφερε ότι «Το τελευταίο διάστημα το Τμήμα μας δραστηριοποιείται και πάλι ενεργά διαμορφώνοντας προτάσεις για κάθε στρατηγικό Σχεδιασμό της περιοχής μας, κατατέθοντας απόψεις για όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως για παράδειγμα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών NATURA, το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των ποταμών αλλά και για τη θωράκιση της Αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας. Επίσης καταθέσαμε απόψεις για την ένταξη της περιοχής του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO, ώστε ο τόπος αυτός να λάβει την πραγματική του αξία όπως την οραματίστηκαν άξιοι συνάδελφοι οι οποίοι είτε έχουν τιμηθεί, είτε πρόκειται άμεσα να τιμηθούν από το Φορέα μας, όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Χαρίσης».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναπτύξει το ΤΕΕ Ηπείρου:
·Στην πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση του, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
·Τη συμμετοχή του ΤΕΕ Ηπείρου ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωάννιτων στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της πόλης των Ιωαννίνων στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030»,
·Εφαρμόζοντας στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στην χώρα μας το θεσμό του «Μηχανικού της Γειτονιάς», όπως είπε «ένας θεσμός για τον οποίο το Τμήμα μας πήρε εύφημο μνεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
·Για τη «στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων, στοχεύοντας στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα αναδεικνύοντας τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας και προτείνοντας συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές εφαρμογές του αντικειμένου των Μηχανικών».