Μενού Ροή
tousk
Περισσότερη στήριξη υπόσχεται ο Τουσκ στην Ουκρανία, παρά τη σύγκρουση για τις εισαγωγές

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ουκρανίας καθόρισαν τους όρους της πρόσθετης στήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο και συζήτησαν την επίλυση της τρέχουσας διαμάχης για τις εισαγωγές τροφίμων κατά τη διάρκεια διακυβερνητικών διαβουλεύσεων στη Βαρσοβία την Πέμπτη.

Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο βρήκε έναν από τους κύριους ευρωπαίους συμμάχους του στη Βαρσοβία.  Ωστόσο, οι σχέσεις τους χάλασαν μετά την εισαγωγή του ανταγωνισμού από την ουκρανική γεωργία και τα προϊόντα διατροφής στην ευρωπαϊκή αγορά, οι οποίες επηρέασαν ιδιαίτερα τους αγρότες από τις γειτονικές χώρες.

Παρά τις διαφωνίες σχετικά με την ουκρανική αγροδιατροφική παραγωγή που διαταράσσει την πολωνική αγορά, η στήριξη θα παραμείνει ακλόνητη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στον ομόλογό του Ντένις Σμιχάλ στη Βαρσοβία.

Ο Τουσκ υποσχέθηκε ότι αυτή δεν θα περιορίζεται σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης διπλωματική βοήθεια και υποστήριξη για τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Μπορούσατε να βασιστείτε στην Πολωνία από αυτή την άποψη, και μπορείτε ακόμα να το κάνετε», είπε στον Σμιχάλ.

Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία είναι ένα από τα λίγα κοινά θέματα της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης PiS (ECR)και του νέου συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τουσκ, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της πολωνικής πολιτικής, ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία (…), κανείς και τίποτα δεν θα διχάσει τους Πολωνούς σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα παραμείνουμε ενωμένοι σε αυτή τη δραματική κατάσταση της κοινής μας ιστορίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση άγγιξε επίσης ένα από τα κρίσιμα αλλά ακανθώδη ζητήματα της Πολωνίας – τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής, οι οποίες αποτέλεσαν μία από τις κύριες αιτίες των διαμαρτυριών των αγροτών στη χώρα.

«Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν (…) ότι, ανεξάρτητα από τα ενίοτε δύσκολα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε, μπορούμε να μιλάμε εξαιρετικά ειλικρινά, χωρίς κρυφή ατζέντα», επέμεινε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η απόφαση της ΕΕ να απελευθερώσει το εμπόριο με την Ουκρανία το 2022 οδήγησε σε ανεξέλεγκτη εισροή τροφίμων από την Ουκρανία στην Πολωνία και σε άλλες γειτονικές χώρες, προκαλώντας πτώση των τιμών και της ζήτησης για την εγχώρια παραγωγή.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι τόσο η Βαρσοβία όσο και το Κίεβο διερευνούν λύσεις για το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις της Πέμπτης επέτρεψαν στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός «ώστε η διαμετακόμιση (των ουκρανικών προϊόντων) να μην διαταράσσει πλέον την πολωνική αγορά, κάτι που είναι και η πρόθεση της Ουκρανίας».

«Η Ουκρανία και η Πολωνία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και είμαστε ευγνώμονες (στην Πολωνία) για την υποστήριξη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε κοινές αξίες και έναν κοινό στόχο: μια ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το Κίεβο αναμένει επίσης από την Πολωνία να συμμετάσχει ενεργά στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Ιουνίου για το θέμα αυτό.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας