Μενού Ροή
tsentiloni
Τζεντιλόνι: Μικρότερης κλίμακας Ένωση Κεφαλαιαγορών, εάν δεν υπάρξει συναίνεση

Τα κράτη μέλη που θέλουν να ενοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές τους θα προχωρήσουν πιθανότατα μόνα τους, εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα (13 Μαΐου) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε ως ένωση, και είμαστε όλοι δεσμευμένοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση του Euractiv. «Αναμένω όμως ότι αν δεν καταστεί δυνατή η ισχυρή πρόοδος, ορισμένα κράτη μέλη θα κινηθούν με διαφορετικό τρόπο συνεργασίας».

«Αυτό δεν είναι πρόταση ή εξουσιοδότηση της Επιτροπής», σημείωσε, «αυτό περιμένω».

Οι παρατηρήσεις του Τζεντιλόνι αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ πολλών φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ για την έλλειψη προόδου στην εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) της ΕΕ. Τα πρώτα σχέδια για την ίδρυσή της ανακοινώθηκαν μάλιστα για πρώτη φορά το 2015.

Σε ειδική σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο μήνα, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν ορισμένες από τις συστάσεις της CMU που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, όπως η ευθυγράμμιση των κανόνων αφερεγγυότητας και η μείωση των κανονιστικών απαιτήσεων για την τιτλοποίηση.

Ωστόσο, απέφυγαν να ζητήσουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού της αγοράς και την εναρμόνιση των καθεστώτων φορολογίας των εταιρειών.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «βαρέθηκε τις κενές δηλώσεις» σχετικά με την CMU και κάλεσε τα κράτη να ενσωματώσουν τις κεφαλαιαγορές τους «σε εθελοντική βάση».

«Αν έχουμε στην αρχή τρεις με τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία… θα είναι μια καλή βάση», δήλωσε ο Λεμέρ.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv πριν από τη συνεδρίαση των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα σχόλια του Λεμέρ θα «λειτουργήσουν ως καταλύτης για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτική δυναμική» για την ολοκλήρωση της CMU.

Στεκόμενος δίπλα στον Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Ντόναχιου δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απλώς αναγνώριζε ότι αυτό [η εθελοντική ολοκλήρωση της CMU] είναι μια δυνατότητα» και επανέλαβε την ελπίδα του ότι τα σχόλια αυτά θα δώσουν ώθηση σε περαιτέρω πολιτική δράση.

Ο Ντόναχιου τόνισε επίσης ότι «η πολύ ισχυρή προτίμησή του είναι να δει πρόοδο στις κεφαλαιαγορές να συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας