Μενού Ροή
Το ενεργειακό κόστος της δεύτερης θητείας Τραμπ - Σε κίνδυνο οι επενδύσεις

H επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο στις 5 Νοεμβρίου θα έθετε σε κίνδυνο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε ενεργειακών επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα,  σύμφωνα με ανάλυση του Wood Mackenzie.

Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τις ενεργειακές επενδύσεις κατά τον επόμενο πενταετή κύκλο αλλά και μέχρι το 2050.Με την νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος η ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα πάει πίσω θέτοντας σε κίνδυνο τις πολιτικές απαλλαγής από τον άνθρακα. Σύμφωνα με την ανάλυση οι εκπομπές άνθρακα θα είναι 1 δισεκατομμύριο τόνοι περισσότερες έως το 2050 από ό,τι με τις τρέχουσες πολιτικές.
Σε ένα βασικό σενάριο, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα θα ήταν περίπου 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2023 και 2050, ενώ σε ένα καθαρό μηδενικό σενάριο οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε 11,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, τόσο η παραγωγή (PTC) όσο και οι πιστώσεις φόρου για επενδύσεις (ITC), που παρέχονται από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), είναι απίθανο να σταματήσουν, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie, παρά την υποστήριξη του νόμου από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ . Ο David Brown, διευθυντής της έρευνας για την ενεργειακή μετάβαση του Wood Mackenzie, δήλωσε: «Δεν είναι πιθανό ο IRA να καταργηθεί πλήρως.

«Ωστόσο, μια δεύτερη προεδρία Τραμπ πιθανότατα θα εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα που θα εγκαταλείπουν τον καθαρό μηδενικό στόχο του 2035 για τον τομέα της ενέργειας, θα καθιερώνουν πιο ήπιους στόχους εκπομπών από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και θα εκδίδουν φορολογικούς κανονισμούς που θα μπορούσαν να ευνοήσουν το μπλε υδρογόνο».

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αιολικών πάρκων και αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να είναι 25% χαμηλότερη από ό,τι στο βασικό σενάριο, με αυτό το σενάριο βλέπουν 500 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2050. Από την άλλη πλευρά, υπό τις τωρινές συνθήκες η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα εξαπλασιαστούν κατά 2050.

Εμπορικοί δασμοί ΗΠΑ-Κίνας

Εκτός από τις ανησυχίες ότι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να αλλάξει τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας, η έκθεση αναφέρεται και στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε αύξηση των τιμολογίων ηλιακών πάνελ από 25% σε 50% σύμφωνα με το άρθρο 301. Επιπλέον, άρει την εξαίρεση των μονάδων διπλής όψης σύμφωνα με το Τμήμα 201 και ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η 6η Ιουνίου 2024 είναι η ημέρα που θα λήξει η απαλλαγή από τους δασμούς στις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Ασία .

Ανεξάρτητα από το καθεστώς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Τραμπ μεταξύ 2016 και 2020, τα πρότυπα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κρατικό επίπεδο και οι εθελοντικοί στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στήριξαν την ετήσια μέση αύξηση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας άνω του 13%.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας