Μενού Ροή
EKT
Η ΕΚΤ κόβει για πρώτη φορά από το 2019 τα επιτόκια, αλλά η ανησυχία παραμένει

Η συναίνεση μεταξύ των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί – αλλά η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη (6 Ιουνίου) αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, το τι θα συμβεί ή τι θα πρέπει να συμβεί – μετά από αυτό, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας.

Η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ -η πρώτη από το 2019- έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας, η επιβράδυνση των επενδύσεων, οι ελλείψεις δεξιοτήτων και οι κρατικά καθοδηγούμενες βιομηχανικές πολιτικές στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν συμβάλει όλα μαζί στο να δημιουργήσουν ουσιαστικά στάσιμη ανάπτυξη και μειωμένη βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλο μέρος του μπλοκ.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικός από οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο, ήταν η επίδραση -και η αντίδραση της ΕΚΤ σε αυτήν- της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η επακόλουθη άνοδος των τιμών οδήγησε την ΕΚΤ να ξεκινήσει την πιο επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων στην ιστορία της, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο από τα αρνητικά επίπεδα στο υψηλό ρεκόρ του 4% μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023. Έκτοτε η τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια σταθερά.

Ο πληθωρισμός έχει έκτοτε μειωθεί σημαντικά, με το συνολικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 2,6% τον περασμένο μήνα: μόλις ορισμένα δεκαδικά ψηφία πάνω από το ποσοστό-στόχο της τράπεζας που είναι 2% και πολύ κάτω από το 10,6% που ήταν το ανώτατο όριο τον Οκτώβριο του 2022.

Η πτώση αυτή, σε συνδυασμό με το προβληματικό μακροοικονομικό περιβάλλον, έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να γίνονται όλο και πιο έντονοι σχετικά με την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων για την τόνωση των επενδύσεων και, τελικά, της ανάπτυξης.

Η Μαρία Δεμερτζή, ανώτερο στέλεχος στο think tank Bruegel, δήλωσε στο Euractiv ότι η μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη είναι πιθανώς αρκετούς μήνες καθυστερημένη – αλλά αυτή η καθυστέρηση ήταν από μόνη της απολύτως προβλέψιμη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ βαδίζουν προσεκτικά πριν από κάθε απόφαση πολιτικής «επειδή κινούν τις αγορές», είπε. «Πρέπει να είναι απολύτως σίγουροι, και στη συνέχεια λίγο περισσότερο, προτού αλλάξουν πολιτική».

Η Δεμερτζή σημείωσε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα εξηγεί την επιθυμία της ΕΚΤ να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων έως ότου συλλέξει περαιτέρω στοιχεία για τους μισθούς κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρόλο που η αύξηση των μισθών είχε ήδη επιβραδυνθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

«Προτιμούν να αναλάβουν το κόστος αυτού του δεύτερου σημείου δεδομένων, το κόστος της αναμονής, από το να πάρουν το ρίσκο να έχουν κάνει λάθος και αυτό το ένα σημείο δεδομένων να είναι ένα σφάλμα», είπε.

Μια μείωση των επιτοκίων που θα μετανιώσει η ΕΚΤ;

Ωστόσο, ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING, εξέφρασε την ανησυχία του για τους πιθανούς κινδύνους από την πολύ πρόωρη μείωση των επιτοκίων. «Αν και κανείς δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα», δήλωσε στο Euractiv, η μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου «θα μπορούσε να είναι μια μείωση [που η ΕΚΤ] που θα μετανιώσει».

Ο Μπρζέσκι σκιαγράφησε ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η μείωση των επιτοκίων της Πέμπτης θα ακολουθηθεί από μια απότομη αύξηση του ΑΕΠ και των μισθών και μια αύξηση των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης.

Αυτό, είπε, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει «ένα σπιράλ μισθών-τιμών», σύμφωνα με το οποίο οι υψηλότεροι μισθοί προκαλούν τους παραγωγούς να μετακυλήσουν τις υψηλότερες τιμές, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί τους εργαζόμενους να ζητήσουν περαιτέρω αυξήσεις μισθών.

Κίνδυνος περίπλοκης απόκλισης ΕΕ-ΗΠΑ

Οι αναλυτές ήταν ομοίως διχασμένοι σχετικά με τον κίνδυνο «απόκλισης» της πολιτικής της ΕΚΤ από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – προειδοποιώντας ειδικότερα ότι η απόφαση να μειωθούν τα επιτόκια πριν από τη Fed ίσως οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, οδηγώντας έτσι σε αύξηση του κόστους των εισαγωγών και, τελικά, των τιμών γενικότερα – ακόμη και αν αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές.

Ωστόσο, ο Σάντερ Τορντουάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER), εκτίμησε ότι η ανησυχία αυτή είναι λιγότερο σοβαρή.

Υπογράμμισε ότι το μέγεθος της οικονομίας της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, σημαίνει ότι είναι απίθανο «η ευρωζώνη να εισάγει φορτία πληθωρισμού από τις ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι υπάρχει κάποια ανησυχία, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός πανικός γι’ αυτό», δήλωσε στο Euractiv.

Ο Μπρζέσκι, ωστόσο, υπέδειξε ότι δεν είναι η επίπτωση στη συναλλαγματική ισοτιμία αυτή καθαυτή που ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, αλλά μάλλον το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τείνει να «προηγείται» του πληθωρισμού της ευρωζώνης κατά τρεις έως έξι μήνες τα τελευταία χρόνια.

«Αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πράγματι προηγείται του πληθωρισμού της ευρωζώνης και αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επανέρχεται, τότε αυτό θα σταματούσε ή θα εμπόδιζε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια – αλλά αυτή η ιστορία αναζωογόνησης στις ΗΠΑ είναι πιθανό να γίνει και μια [αντίστοιχη] ιστορία πολύ γρήγορα και στην ευρωζώνη», είπε.

Η συνεδρίαση του Ιουλίου «μια ζωντανή απόφαση»

Οι προσδοκίες ποικίλλουν επίσης σχετικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν φέτος, με τους περισσότερους να αναμένουν μία ή δύο ακόμη μετά τον Ιούνιο.

Η επιφυλακτικότητα αυτή αντανακλά τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, με μια μείωση λιγότερων από 60 μονάδες βάσης να προβλέπεται το 2024 – που ισοδυναμεί με δύο μειώσεις 25 μονάδων βάσης συν μια μη αμελητέα πιθανότητα για μια τρίτη.

«Πρέπει να πω ότι είμαι διχασμένος μεταξύ είτε δύο πρόσθετων μειώσεων επιτοκίων – ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος εξακολουθούν να είναι η βασική μας υπόθεση – αλλά νομίζω ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος να είναι λιγότερες», δήλωσε ο Μπρζέσκι.

Ο Τορντουάρ ήταν εξίσου επιφυλακτικός. «Νομίζω ότι θα αξιολογούν πραγματικά σε κάθε συνεδρίαση το τελευταίο σύνολο δεδομένων που θα έρχονται. Και έτσι νομίζω ότι [η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο] είναι μια ζωντανή συνεδρίαση. Θα μπορούσε να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Προς μια μεγαλύτερη ανοχή στην αβεβαιότητα;

Οι αναλυτές διαφώνησαν επίσης σχετικά με το κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει το πλαίσιο πολιτικής της στο μέλλον, με ορισμένους να εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιθυμία της τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλέσει περιττή ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα, η Δεμερτζή υποστήριξε ότι η αυξανόμενη μεταβλητότητα των τιμών – η ίδια σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας – σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη «ανοχή» για πληθωριστικές αποκλίσεις μακριά από τον στόχο του 2%.

«Η ΕΚΤ μιλάει πολύ για την αβεβαιότητα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της αβεβαιότητας, τόσο μεγαλύτερες θα έπρεπε να είναι οι ζώνες ανοχής», είπε.

Ο Μπρζέσκι, αντίθετα, προειδοποίησε ότι μια τέτοια ανοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να υποστεί περαιτέρω ζημιά η ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτό θα καθιστούσε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις της ΕΚΤ «ακόμη πιο ακανόνιστες και ακόμη πιο διακριτικές», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας