Μενού Ροή
Tseti-Theodoropoulos
ΣΕΒ: Εκλογές με ανοιχτές τις προκλήσεις ενέργειας και ανταγωνιστικότητας

Με το βασικό μήνυμα: «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» #SEV4GROWTH πραγματοποιείται με φυσική παρουσία, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»), η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ.

Η  φετινή Γενική Συνέλευση θα περιλαμβάνει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. 

Στη Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2023, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2023), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2024.

Επίσης, η καθιερωμένη ανοικτή εκδήλωση, (κατόπιν πρόσκλησης), στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης θα διεξαχθεί σε διαφορετική ημερομηνία. 

Η νέα ηγεσία, πάντως, όπως θα αναδειχθεί αναμένεται να βρεθεί ενώπιον μεγάλων ζητημάτων, που αφορούν την πορεία του κλάδου της μεταποίησης αλλά κι εν γένει το πώς τοποθετείται η ελληνική επιχειρηματικότητα στο φόντο των μεγάλων ενεργειακών προκλήσεων αλλά και των θεμάτων ανταγωνισμού.

Στα ζητήματα αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί τόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος όσο και η Ιουλία Τσέτη που έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Συνδέσμου.

“Στόχος μου είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του ΣΕΒ για το καλό της βιομηχανίας και της χώρας” σημειώνει με αφορμή την υποψηφιότητά της η Ιουλία Τσέτη τονίζοντας ότι επιδιώκει να “να φέρει στο ΣΕΒ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που μεθαύριο θα είναι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας” αλλά και να διασφαλίσει, μέσα από το ρόλο του ΣΕΒ ως κοινωνικού εταίρου την ενίσχυση της προσπάθειας για αυξημένη παραγωγικότητα και διευρυμένα περιθώρια αυξήσεων στα εισοδήματα των εργαζομένων. 

Μιλώντας, μάλιστα, πριν λίγες μέρες στα ΜΜΕ, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ περιέγραψε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. “Η επιστροφή της βιομηχανίας στην κεντρική ατζέντα, οι κρίσιμες ύλες, τα κρίσιμα φάρμακα, το ενεργειακό είναι στην πρώτη γραμμή” είπε και αναφέρθηκε στο πλαίσιο υπερρύθμισης που επιβάλλουν συχνά οι Βρυξέλλες.

“Αν βάζουμε περιορισμούς πως θα μπορέσω εγώ ο μικρομεσαίος να αναπτυχθώ. Ακούμε νέες οδηγίες περί ευθύνης παραγωγού,, καινούργιες ιστορίες καινούργια guidelines,  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι όλα αυτά προσθέτουν μεγαλύτερο βάρος” τόνισε και προσέθεσε:

“Το περιβαλλοντικό κόστος  είναι μεγάλο. Το κόστος των πρώτων υλών είναι μία εξίσωση χωρίς λύση. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ανταγωνισμό από Ινδία και Κίνα. Πολλά κρίσιμα φάρμακα λείπουν. Είναι μεγάλο θέμα. Επίσης είναι μεγάλο ζήτημα το ενεργειακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ΕΕ πρέπει να δώσει απαντήσεις σ’αυτό στο ενεργειακό και στην καθημερινότητα των πολιτών δεν μπορούμε άλλο να ευρωπαίοι πολίτες συμπιέζονται από όλες τις πλευρές 

Πρέπει να δώσει λύση στο μεταναστευτικό και να δώσει λύση στις μεγάλες κινήσεις του πληθυσμού οι οποίες έχουν βάση στη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Μετά το πρώτο σοκ των εκλογών θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των πολιτών όπως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των επιχειρηματιών να λύσουμε κάθε μέρα κάθε εβδομάδα τουλάχιστον ένα γενικό πρόβλημα” σημείωσε με έμφαση.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο πολύπειρος επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕΒ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke με χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε εμβληματικές εταιρείες τροφίμων, όπως η ΙΟΝ, Υφαντής κτλ,  θέτει κι αυτός ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του την ανάγκη για ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την παραγωγική βάση με τόνωση της μεταποίησης. Μάλιστα, σε  πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ  ο υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκρουσε “καμπανάκι’" κινδύνου σημειώνοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που βασίζεται στην κατανάλωση (75% του ΑΕΠ) δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Διαφορετικά, δεν έκρυψε ότι και πάλι το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι μακριά. “Ποσό μακριά θα πάμε έτσι; Πλέον, δεν μπορούμε να υποτιμούμε το  νόμισμα” ανέφερε και τόνισε ότι θα πρέπει να άρουμε αντικίνητρα για την παραγωγή. “Όλοι θέλουν αλλά πρέπει να μιλάμε για κοινωνική αντίληψη για βιομηχανία και παραγωγή. Πρέπει νο αλλάξει η νοοτροπία. Να βοηθήσετε και τα ΜΜΕ στην άρση αντικινήτρων Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της” τόνισε.

Σε σχέση με το ενεργειακό τόνισε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που ανάλογα με την πορεία των τιμών έρχεται και παρέρχεται. “Δεν είναι το ενεργειακό κόστος το πρώτο θέμα. Είναι ένα από θέματα αλλά με διακυμάνσεις. Τώρα δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα πριν ένα χρόνο ήταν.” 

Ωστόσο έθεσε το ζήτημα συνολικά της ανταγωνιστικότητας, όπου βέβαια το ενεργειακό κόστος επέχει σημαντικής θέσης.

«Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα». Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. «Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδοτηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ισως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζοντας ως “ευχάριστο μήνυμα” την κοινή επιστολή Μακρόν – Σολτς.

Σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή έθεσε το ενεργειακό κόστος, το εργασιακό με τις πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες και την απουσία ευελιξίας, αλλά και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και χωροταξίας στη βιομηχανία. Παράλληλα έθεσε την ατζέντα του για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ, όπου και ο ίδιος, όπως και η συνυποψήφιά του έχει ήδη θέσει, προτάσσει σημαντική θέση για τις μικρές επιχειρήσεις και την περιφέρεια.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ έτσι ώστε  να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις είπε ότι η αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού και εξειδικευμένων εργαζόμενων, έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, τεράστια αδειοδοτικά ζητήματα και έλλειψη ελεύθερων χώρων για βιομηχανική δραστηριότητα.

«Ζούμε σε μια εποχή με αβεβαιότητα και κάθε μέρα έχουμε ένα νέο θέμα. Θέματα που παλιά δεν μας απασχολούσαν όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα οι Χούθι με τις επιπτώσεις στην αύξηση των μεταφορικών. Επιπλέον έχουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στην ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα παράγονται ντιρεκτίβες από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για παράδειγμα η μείωση του διοξειδίου που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις».

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες στη σημερινή ΓΣ του ΣΕΒ έχουν ως εξής:
 

Υποψήφιοι πρόεδροι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Bespoke SGA Holdings) και Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ). 

Υποψήφιοι αντιπρόεδροι (3) : Ράνια Αικατερινάρη (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean) Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy). 

Γενική Γραμματέας: Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (Τιτάν)

Ταμίας: Μάρκος Βερέμης (Upstream)

Μέλη ΔΣ (14):

Πέγκυ Αντωνάκου (Google)

Κώστας Βαμβακάς (VK Premium)

Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Βιανεξ)

Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής) 

Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo)

Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola)

Ιωάννης Καραγιάννης (Olympia Group)
Νικόλαος Καυκάς (Καυκάς)

Ματίνα Κοίλιαρη (Sabo)

Έφη Κουτσουρέλη (Quest)

Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός)

Πέντρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)

Φιλίππα Μιχάλη (NN Ασφαλιστική)

Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ)

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal)

Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ)

Μαρία Πασχαλίδου (Grantex)

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς και Συνεργάτες)

Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture)

Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης)

Θεόδωρος Τρύφων (Elpen)

Βαγγέλης Χρυσάφης (Metlen)

Βασίλης Ψάλτης (Alpha bank)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας