Μενού Ροή
Έτοιμη να ανοίξει «φτερά» για τις ΗΠΑ η Cenergy Holdings

Έτοιμη να ανοίξει τα «φτερά» της και να κάνει δυναμικό μπάσιμο σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η Cenergy Holdings, καθώς ετοιμάζεται για την αμερικανική… απόβαση, έχοντας ήδη ξεκινήσει τα πρόκριμα έργα της επένδυσης των 200 εκατ. ευρώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει καλώδια υψηλών απαιτήσεων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική για τον όμιλο Cenergy Holdings SA καθώς η γενική συνέλευση των μετόχων, εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στη γενική συνέλευση παρέστησαν και εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν 161.215.511 μετοχές (δηλαδή 84,78 % του συνολικού αριθμού των 190.162.681 μετοχών της εταιρείας), ικανοποιώντας τις απαιτήσεις περί απαρτίας του καταστατικού της εταιρείας.

Ένα χρόνο μετά τις αρχικές συζητήσεις με τον δανέζικο όμιλο Ørsted με στόχο την από κοινού επένδυση στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος προχωρά μόνος του στην επένδυση, κρίνοντας ότι θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο και πολλές παραγγελίες, σε μια αγορά με τεράστιες ανάγκες διασύνδεσης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο ελληνικός όμιλος θα βάλει (παραγωγικό) «πόδι» στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας ένα νέο, με τεράστιες προοπτικές κεφάλαιο στην πορεία του.

Τεράστια περιθώρια έργων

Όλη η γύρω περιοχή της αμερικανικής ηπείρου έχει πολύ μεγάλες ανάγκες διασύνδεσης καθώς μένουν να γίνουν έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο στις ΗΠΑ θα διατεθούν 2,2 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου, που είναι απαρχαιωμένο.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου στοχεύει στην εκμετάλλευση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου των ΗΠΑ, IRA, για επιδότηση μέρους των κεφαλαίων που κατευθύνονται σε επενδύσεις και προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Η Hellenic Cables Americas, θυγατρικός φορέας της Cenergy Holdings που «τρέχει» τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, έχει εδώ και καιρό λάβει το δικαίωμα φορολογικής απαλλαγής IRA 48C για τη μονάδα παραγωγής καλωδίων.

Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ενημέρωσε την εταιρεία ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η ΑΜΚ

Η αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του project που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων, ενώ αργότερα το management του ελληνικού ομίλου θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε επέκταση στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που είναι μεγαλύτερων απαιτήσεων, τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και τεχνικής εξειδίκευσης. Αναλόγως με το πως θα κινηθούν οι παραγγελίες για τέτοια προϊόντα, θα εξαρτηθεί και το αν θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση, ξέχωρα από τη μονάδα χερσαίων καλωδίων.

Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του επόμενου τριμήνου περίπου, ενώ έως τα τέλη του 2027, ήτοι σε περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, θα είναι έτοιμο για παραγωγή. Η μονάδα θα υλοποιηθεί στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, σε μια παραθαλάσσια έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. δολάρια.

Έργα

Σημειώνεται πως η Cenergy Holdings έχει ήδη αναλάβει σημαντικά έργα – μαζί με τις Ørsted και Eversource – στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την προμήθεια καλωδίων σε δύο υπεράκτια αιολικά έργα, επιβεβαιώνοντας ότι έχει καταστεί παγκόσμιος πάροχος λύσεων υποβρυχίων καλωδίων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (offshore wind).

Η Hellenic Cables έχει αναλάβει τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης κάθε έργου.

Η Ørsted και η Eversource, αναπτύσσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που μετά την ολοκλήρωση τους, εκτιμάται ότι θα παράγουν περίπου 830 MW καθαρής ενέργειας, αρκετή για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 420.000 νοικοκυριά.

Ποιος είναι ο όμιλος Cenergy Holdings

Mε πέντε κύριες μονάδες παραγωγής και τέσσερις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε ισάριθμες χώρες, παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, επιτυχημένη υλοποίηση μερικών εκ των πιο σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 70 χώρες, η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και σε έναν τομέα, όπως η βαριά, εξειδικευμένη βιομηχανία, όπου η χώρα μας δεν φημίζεται για την παράδοσή της.

Η Cenergy Holdings, έχει επιτύχει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος παίκτης στον ενεργειακό τομέα διεθνώς. Ο κύκλος εργασιών του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 1,63 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη (a-EBITDA) σε 213,8 εκατ. ευρώ ενώ το τρέχον ανεκτέλεστο των παραγγελιών ξεπερνά τα 3,38 δισ. ευρώ. 

Το δυναμικό της ξεπερνά τους 3.400 εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των στελεχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία.

Εξωστρέφεια

Η αναπτυξιακή δυναμική της αντικατοπτρίζεται από τη διαρκώς αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα της Cenergy Holdings, όπου το ποσοστό των εξαγωγών της ξεπερνά το 60% την τελευταία 5ετία. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη (εκτός Ελλάδας) αντιπροσωπεύουν το 44% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτός Ευρώπης σημείωσε σημαντική αύξηση, φτάνοντας το 25% στις αρχές του 2024.

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις αγορές της Ασίας και της Αυστραλίας, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επέκτασης της εταιρείας και σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές στον κλάδο της. Παράλληλα, το επίπεδο των παραγγελιών προς εκτέλεση, το οποίο «χτίζεται» ως επί το πλείστον με διεθνή έργα, έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,38 δισ ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας