Σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο ευρείας εμβέλειας μετατρέπεται η Βόρεια Ελλάδα με την ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναπτύσσει, σε βάθος τετραετίας, επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Με την εταιρεία ένα βήμα πριν την κρατικοποίηση, τα επενδυτικά πλάνα που είχαν καταρτιστεί δεν επηρεάζονται. Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το 65% και η Helleniq Energy το 35%.
Η Helleniq Energy απηύθυνε πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος και στην Helleniq Energy με 31,18%) ώστε να εξαγοράσει το μερίδιο του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το ελληνικό δημόσιο, εφόσον περιέλθει στην κατοχή του το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα… παίζει πλέον μόνο του μπάλα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ενώ θα διευρύνει το αποτύπωμά του και στα επενδυτικά projects τα οποία δρομολογεί η εταιρεία.
Με μια σειρά από έργα βαρύνουσας σημασίας στα οποία συμμετέχει, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βόρεια Ελλάδα στοχεύοντας στην ανάδειξή της σε κομβικό ενεργειακό hub.
ΑΠΕ 800 MW
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, επενδύει με σταθερότητα και συνέπεια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Συγκεκριμένα, έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, ισχύος άνω των 800 MW, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 12% την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η επένδυση, που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, θα καλύψει τις ανάγκες περίπου 278.000 νοικοκυριών ετησίως, και παράλληλα, θα λειάνει, έστω και σε μικρό βαθμό, τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Η χρηματοδότηση ύψους 390 εκατ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, επιτρέπει στον όμιλο να θέσει σε τροχιά υλοποίησης την στρατηγική του, κύριες αιχμές της οποίας είναι η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται το φυσικό αέριο.
Αλεξανδρούπολη: Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισέρχεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο το οποίο αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος συμμετέχει, μαζί με τη ΔΕΗ, στη νέα υπερσύγχρονη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγουν τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.
Πέρα από την απομάκρυνση από τον λιγνίτη, το έργο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί και με καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην «πράσινη» μετάβαση.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασε πρόσφατα το 35% της FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία θα κατασκευάσει αντίστοιχη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, ισχύος 174 MW. Στο πλαίσιο μακροχρόνιου συμβολαίου, ο όμιλος θα την προμηθεύει, μάλιστα, με φυσικό αέριο, ενισχύοντας την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή.
FSRU: Η ενεργειακή γέφυρα με την Ευρώπη
Ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. H ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέχει το 20% της Gastrade, ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου.
Το FSRU επιτρέπει στη χώρα να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από διάφορες πηγές και μετατρέποντάς το σε αέριο να το διοχετεύει στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς.
Παράλληλα, είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, καθώς προσφέρει εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, μειώνοντας την εξάρτηση από παραδοσιακούς προμηθευτές.
Με τον τρόπο αυτό, το FSRU καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα πύλη για την προμήθεια φυσικού αερίου όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Καινοτομία στη μεταφορά υδρογόνου
Tην ίδια στιγμή, ξεκίνησαν οι εργασίες για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE GREENH₂ORN.
Η εγκατάσταση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στην Κοζάνη έως το 2028, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση, με καινοτομίες που ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και διανομής υδρογόνου.
Το έργο LIFE GREENH₂ORN επικεντρώνεται στην επιτόπια (on-site) παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μίας μονάδας ηλεκτρόλυσης (electrolyser) ισχύος 500 kW, που θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα μέσω σύμβασης προμήθειας (PPA) με φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το παραγόμενο υδρογόνο θα συμπιέζεται, θα αποθηκεύεται και θα διανέμεται μέσω του Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) σε τρία επίπεδα πίεσης με σκοπό την εξυπηρέτηση διαφορετικών/διαφόρων οχημάτων.
Στο πλαίσιο του έργου και χάρις στην αυξημένη/ πλεονάζουσα παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η B&T Composites θα αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογόνου (tube-trailer). Το tube-trailer, εξοπλισμένο με σωλήνες από σύνθετα υλικά (ανθρακονήματα), θα επιτρέπει την ασφαλή και αποδοτική μεταφορά του υδρογόνου. Η καινοτομία αυτή θα διευκολύνει τη μεταφορά υδρογόνου και σε άλλους σταθμούς, όπως αυτόν που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την τροφοδοσία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), o οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Δήμητρα Σερρών, διευρύνοντας το δίκτυο εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ssLNG) που μεταφέρει τα οφέλη του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές και πελάτες εκτός δικτύου αγωγών.