Μενού Ροή
ΔΕΠΑ Εμπορίας: ”Στρώνεται” ο δρόμος για την αποχώρηση της HELLENiQ ENERGY - Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΘΟ και ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

Βήμα - βήμα προχωρά η διαδικασία “αλλαγής σελίδας” στη ΔΕΠΑ Εμπορίας με “πέρασμα” των μετοχών της της HELLENiQ ENERGY στον έτερο βασικό μέτοχο, που δεν είναι άλλος από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το δημόσιο. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, δια μιας “κρατικοποίησης”, ανοίγει ο δρόμος για την μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό “παίκτη”, κάτι που ήδη ως ένα βαθμό έχει συντελεστεί απο τη διοίκηση Κ. Ξιφαρά, με τις επενδύσεις που έχει κάνει και το άνοιγμα σε δραστηριότητες, πέραν, της χονδρεμπορίας φυσικού αερίου, που ήταν και η βασική αρχική ατζέντα - core business - της εταιρείας. Στη συνέχεια, μετά την κρατικοποίηση, ανάλογα, με στάθμιση των δεδομένων, μπορεί να προωθηθεί και η αποκρατικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, που θα έχει και το σύνολο των μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του 4ου  ΟΤ FORUM με τίτλο «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις. Όπως, δήλωσε, συνεχίζεται η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, με εξαίρεση την ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία ενδέχεται να δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας (δηλαδή της Helleniq Energy).

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι  «με τροπολογία στη Βουλή που κατατίθεται στο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιτραπεί κατ’ εξαίρεση στο ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματευτεί την επιστροφή του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Η τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ με σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ του Ταμείου και της HELLENiQ ENERGY. Στην ίδια ρύθμιση καθορίζονται ειδικότεροι κανόνες για την πραγματοποίηση αυτής της αγοραπωλησίας όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι  το ΤΑΙΠΕΔ και η HELLENiQ Energy έχουν υπογράψει, με ανανέωση ισχύος, τον περασμένο Ιούλιο από τη διοίκηση του Ταμείου, μνημόνιο κατανόησης, όπου αποτυπώνεται, όπως έχει αναφέρει το energymag.gr η βούληση του ενεργειακού ομίλου να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Το MoU, εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο Ταμείο να προχωρά στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται στο καταστατικό του.  Με την αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη στο Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του OT Forum, ουσιαστικά, προαναγγέλλεται η κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη “μεταλλαγή” του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ και το άνοιγμα του δρόμου για τις μετοχικές αλλαγές στη ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μια βάση συμφωνίας, με δεδομένο και το MoU, προβλέπει ότι το 35% που κατέχει τώρα η HELLENiQ Energy θα μπορούσε να αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, που πλέον προκρίνεται ή από εταιρεία που θα υποδείξει το Ταμείο, η οποία πιθανότατα θα είναι το Υπερταμείο ενόψει της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.   

Με βάση εκτιμήσεις, το τίμημα της συναλλαγής αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν στη διαιτησία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom, που ήδη “τρέχει” ή στη νομική διαμάχη με την πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ELFE).  Όταν διευθετηθούν, το Δημόσιο που θα κατέχει εκτός απροόπτου το 100% των μετοχών, θα μπορεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, η οποία έως τότε θα έχει κάνει και σημαντικά βήματα για τον μετασχηματισμό της με τη μείωση της εξάρτησής της στο φυσικό αέριο και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ.

Ένα, δε, από τα σενάρια που εξετάζονται για την εξασφάλιση του τιμήματος είναι η χρηματοδότησή του από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο από τις θυγατρικές του, το οποίο έως το τέλος του έτους αναμένεται να απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ.  Η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται άμεσα με την επίλυση των δύο μεγάλων νομικών εκκρεμοτήτων με τη Gazprom και την ELFE. 

Η HELLENiQ ENERGY

Σημειώνεται, ότι όπως τόνισε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να είναι πολύ πυκνό σε εξελίξεις, καθώς θα παρθούν αποφάσεις για τις Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και τις γεωτρήσεις.  Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της Helleniq Energy δεν έδωσε περισσότερες - από τις ήδη γνωστές - λεπτομέρειες, με τον CEO να αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανή έξοδος από την εταιρία, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.  Είναι αρκετός ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το θέμα, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας ότι μια αρκετά πιθανή εξέλιξη είναι η πώληση στο Δημόσιο του ποσοστού 35% που έχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ. Εκτίμησε ότι το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί το επόμενο τρίμηνο, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει μια καλή και δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη.

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί βασικό πυλώνα προμήθειας αερίου, αλλά και “βατήρα”’ ανάπτυξης ενός δημόσιου ενεργειακού πυλώνα.  Υπενθυμίζεται ότι ελέγχει και την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταρεία Ενέργειας ενώ μέσα στην ενεργειακή κρίση αποτέλεσε βασικό “πυλώνα” άμυνας,  διαθέτοντας συνολικά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα από επενδύσεις, επιδοτήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών, μερίσματα προς τους μετόχους και έσοδα για το δημόσιο από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Ειδικότερα, τα έσοδα του δημοσίου από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ανήλθαν σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία απέδωσε 250 εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους της, ενώ διέθεσε 200 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της επιβάρυνσης για τους Έλληνες καταναλωτές.  

Ουσιαστικά, τα δύσκολα έτη 2022 και  2023, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως η μόνη πλέον μεγάλη εταιρεία ενέργειας που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όπως αναφέρεται, εγγυήθηκε την αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, όταν δινόταν κυριολεκτικά μάχη για κάθε φορτίο LNG στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα απορρόφησε μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της στη λιανική, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, προσφέρει μεσοσταθμικά τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα και το φ.α. τα τελευταία χρόνια.  

Το μήνυμα της διοίκησης 

Από το Athens Investment Forum, πριν λίγους μήνες, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς έστειλε το μήνυμα στρατηγικής για την επόμενη μέρα.  «Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης  και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο»,  τονίζοντας ότι «Αυτή την περίοδο, το ρωσικό αέριο βρίσκεται στα επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία,  καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει μερίδιο αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Άνωση χρειάζεται πλουραλισμό στις επιλογές προμηθευτών και προσιτές τιμές. Πιστεύω ότι το κόστος του φυσικού αερίου θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης προσφοράς, και θα υπάρξει ανταγωνισμός ακόμα και με τις ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει για αρκετές δεκαετίες στο προσκήνιο».  

Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε και στην ευρύτερη, για την περιοχή, στρατηγική σημασία των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, όπως το Τερματικό της Ρεβυθούσας, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, στις οποίες η ΔΕΠΑ συμμετέχει είτε ως μέτοχος (FSRU, ICGB) είτε ως επενδυτής με δέσμευση δυναμικότητας (Ρεβυθούσα).  

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξάλλου, παρείχε αέριο σε κρίσιμες εποχές σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Μολδαβία και είναι ίσως η μοναδική ελληνική εταιρεία  που έχει αποθηκεύσει αέριο ακόμα και στην Ουκρανία.  

Άνοιγμα της της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ 

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξελίσσεται, ουσιαστικά, σε καθετοποιημένο ενεργειακό πάροχο, και εκτείνει πέρα από την χονδρεμπορία αερίου τη δράση της. Έτσι πέρα από την παρουσία της στη λιανική αγορά με το Φυσικό Αέριο, μπαίνει και στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ αλλά και φυσικό αέριο. Ήδη, δε, η εταιρεία έχει σχεδιάσει και επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση.  

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ξιφαράς, προχωρά η σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάβει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος  500 MW σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα,  με τις εργασίες να ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2025. «Ελπίζουμε εντός του 2025 να έχουμε και άλλα ώριμα έργα, για να φτάσουμε σε ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 1 GW», σημείωσε ο ίδιος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία αναπτύσσει επιπρόσθετα έργα ισχύος 225 MW, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για ένα ακόμα  ώριμο χαρτοφυλάκιο έργων 150 MW.    

Στο “στόχαστρο” επίσης είναι και η ενσωμάτωσης μπαταριών στα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσει (έχοντας καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ και άδειες για αυτόνομες μπαταρίες), ενώ σταθμίζει και την προοπτική προσθήκης αιολικών πάρκων στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς εκτιμάται ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη αιολικών σε ποσοστό 20-30% για να υπάρχει ισορροπία στο χαρτοφυλάκιο. 

 Επίσης μετέχει στην μονάδα αερίου Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2025, με μετόχους (ΔΕΗ 51%, ΔΕΠΑ Εμπορίας, 29% και Damco Energy, 20%).  Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 840 MW, ικανό να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Συγχρόνως, συμμετέχει σε μια υπό κατασκευή μονάδα στην Αλβανία, ισχύος 174 MW, την οποία μάλιστα θα προμηθεύει και με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιου συμβολαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας